Европейската комисия (ЕК) ще представи до края на годината план

...
Европейската комисия (ЕК) ще представи до края на годината план
Коментари Харесай

В България били концентрирани всички проблеми със свободата на словото в ЕС и на Балканите

 Европейската комисия (ЕК) ще показа до края на годината проект за деяние за отбрана на самостоятелната публицистика, разгласи подпредседателят на Комисията Вера Йоурова по време на конференцията " Свободата на медиите в България ", проведена от Eвроактив България, съобщи БГНЕС.

Йоурова съобщи, че неотдавна оповестените отчети на Комисията, обхващащи 27-те членове на Европейски Съюз, съставляват справедлива оценка на медийната обстановка в Европейски Съюз.

За България заключенията са, че липсва бистрота на медийната благосъстоятелност и разпределението на европейските пари за реклама, което е отговорност на страната. Българските медии са под политическо въздействие и има тревожни сигнали за набези против публицисти.

" Финансираме редица планове за тези публицисти, които са застрашени, в това число основаването на убежища за публицисти “, сподели Йоурова. Тя изясни, че европейските пари за реклама би трябвало да се разпределят посредством законно извършени публични поръчки.

От идващия европейски бюджет ще бъдат заделени 61 милиона евро за поддръжка на самостоятелни медии и публицисти, сподели Йоурова, която управлява работата на Комисията по европейски полезности и бистрота, поддържайки върховенството на закона.

По думите й, представени от Евроактив, Комисията ще концентрира напъните си върху обезпечаване на плурализъм на пазара на цифровите медии в Европейски Съюз, както и за създаване на механизми за отбрана на публицистите от по този начин наречените SLAPP случаи (стратегическо дело против обществено участие). SLAPP е правосъден развой, целящ да цензурира, сплашва и заглушава критиците, като ги натоварва със възнаграждение за правна отбрана, до момента в който те се откажат от своята рецензия или съпротива.

" Комисията не може да завоюва войната, защитавайки независимо самостоятелните медии, само че ние ще използваме всички принадлежности, с които разполагаме “, сподели подпредседателят. Тя добави, че редица пилотни планове ще бъдат стартирани до края на октомври, с на практика помощ за проверяващи публицисти, които ще бъдат предоставени от Европейския център за независимост на словото и медиите.

Павел Салай, координатор за Европейски Съюз и Балканите на " Репортери без граници “, сподели, че " в България са съсредоточени всички проблеми със свободата на словото, които откриваме в Европейски Съюз и на Балканите “.

Той напомни, че през 2019 година България е подписала съглашение за Партньорство за информация и народна власт, което има за цел да насърчи свободата на изложение в международен мащаб. Свободата на медиите в България обаче продължава да се утежнява и българското държавно управление няма воля да усъвършенства обстановката “, сподели Салай. Той добави, че екипът на " Репортери без граници “ се е срещнал с българския министър председател през 2019 година

През март " Репортери без граници “ са изпратили на Борисов Пътна карта за медийната политика в България. Те предложили да се сътвори самостоятелна национална комисия за възстановяване на медийната независимост, която да се занимава с подобряването на медийното законодателство и също по този начин да разпределя държавни дотации за медиите.

За страдание, сподели той, няма реакция от страна на българския министър председател.

Евродепутатът Елена Йончева разгласи, че ще работи интензивно за основаване на механизми на европейско равнище в поддръжка на самостоятелните медии. Тя напомни, че преди 13 години България се е класирала на 36-то място съгласно Световния показател за независимост на словото на " Репортери без граници “, до момента в който в този момент е на 111-о място.

" Ако България продължи да пада със същото движение, след 10 години тя в действителност може да се окаже до Северна Корея, която в този момент е единствено на 69 места от нея в класацията “, сподели тя.

Евродепутатът Рамона Стругариу съобщи, че работи по проектозакони на Европейски Съюз за отбрана на публицистите. Тя се причисли към рецензиите, че директните налични европейски средства елементарно се употребяват от пропагандната машина на държавните управления – освен в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР