Европейската комисия (ЕК) съобщи днес, че е сключила договор за

...
Европейската комисия (ЕК) съобщи днес, че е сключила договор за
Коментари Харесай

ЕК купува лекарство срещу COVID-19

Европейската комисия (ЕК) заяви през днешния ден, че е сключила контракт за доставка на лекарство срещу COVID-19, създавано от " Глаксо Смит Клайн " (Glaxo Smith Kline/GSK).

Препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не утвърден от Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ).

Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде допустимо след позволение от ЕАЛ или от здравните управляващи на страната, която реши да го ползва.

Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, само че няма да се дава на заболели, които се нуждаят от спомагателен банкет на О2. Лекарството е създадено на основата на изкуствени антитела, които подкрепят работата на имунната система, прецизира Българска телеграфна агенция.

Към публичната поръчка за доставка на 220 000 дози за лекуване са се присъединили 16 страни от Европейския съюз (ЕС). Комисията не прецизира кои са тези страни и дали измежду тях е България, само че отбелязва, че до момента е осигурила 12 милиарда евро за битка с COVID-19.

През юни Европейска комисия заяви, че пет сходни медикаменти може да бъдат утвърдени в Европейски Съюз скоро - три до октомври и още две до края на годината. Дотогава комисията ще сформира лист от най-малко 10 вероятни лекувания на новата болест.

" Занимавам се с лекуване на това заболяване с реконвалесцентна плазма и в действителност в нея има антитела против вируса. Специално против спайк протеина има 40 типа вирусонеутрализиращи антитела. Изoлирането на едно такова антитяло е огромно предимство. В момента има три компании, които са създали антитела, като това е нещо като запаса на имунизациите ", уточни хематологът доктор Чавдар Ботев в студиото на " Денят ON AIR ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР