Европейската комисия (ЕК) реши да удължи до средата на септември

...
Европейската комисия (ЕК) реши да удължи до средата на септември
Коментари Харесай

ЕК удължи забраната за внос на украински храни в България до 15 септември

Европейската комисия (ЕК) реши да удължи доникъде на септември възбраната за импорт на храни от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Това заяви в понеделник Полската организация за печата (PAP), базирайки се на свои източници.

Забраната важи за пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Тя беше въведена на 2 май, заменяйки едностранни решения за възбрана на вноса от страни, граничещи с Украйна, в това число Полша, предава Фокус.

По-рано полски фермери неведнъж се оплакваха на управляващите, че украинското зърно, доставяно в Полша и предопределено за пренос към трети страни, се открива на полска територия, създавайки конкуренция за локалното произвеждане.

Подобни изказвания има и от земеделци в редица други страни от Централна и Източна Европа, които се оплакаха, че поради презапасените пазари локалните ферми са пред опустошение.

В средата на април Полша забрани износа на селскостопански артикули от Украйна за страната. Подобно решение взеха още четири страни от Европейски Съюз - България, Унгария, Румъния и Словакия.

От 2 май Европейската комисия забрани износа на зърно от Украйна за тези пет страни от 2 май до 5 юни, като позволи преноса и износа му към други страни от Европейски Съюз.

За Европейската комисия, която е регулатор на единния пазар на Европейски Съюз, е от фундаментално значение всички ограничения за контролиране на този пазар или неговите сегменти да идват единствено от Брюксел. В противоположен случай това подкопава пълномощията на Европейска комисия и основава рисков казус.

Украинските управляващи назовават ​​забраната за експорт нарушаване на предходни съглашения и приканват Европейски Съюз да я анулира.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР