Европейската комисия (EK) реши да предприеме мерки срещу руските олигарси,

...
Европейската комисия (EK) реши да предприеме мерки срещу руските олигарси,
Коментари Харесай

Европейската комисия предложи конфискуване на активите на санкционираните руски олигарси

Европейската комисия (EK) реши да предприеме ограничения против съветските олигарси, които се пробват да избегнат наложените наказания от Европейски Съюз. До момента, да вземем за пример посредством отклоняване на яхта в интернационалните води, прекачване на собствеността върху глобена благосъстоятелност на несанкционирана трета страна или посредством фиктивни компании, близки до Кремъл мултимилионери и милиардери можеха да се възползват от правни малки врати и разнообразни мъгляви правила за нарушение на ограничаващите ограничения в държавите-членки.

" Санкциите на Европейски Съюз би трябвало да се съблюдават и тези, които се пробват да ги заобиколят, да бъдат осъдени. Нарушаването на глобите на Европейски Съюз е съществено закононарушение и би трябвало да докара до съществени последствия. Нуждаем се от правила за целия Европейски Съюз, с цел да установим това. Като съюз ние отстояваме нашите полезности и би трябвало да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да заплащат цената ", сподели зам.-председателят на Европейска комисия по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Идеята е да се сътвори обща правна рамка за това по какъв начин да се работи със замразени активи по отношение на закононарушения от голяма важност за Европейски Съюз, в това число войната в Украйна, както и за определяне на нови учредения за конфискацията им.
Какво предлага Европейска комисия
- от една страна да се криминализира нарушаването на глобите и от друга - да се вкарат нови засилени правила за конфискация на активи.
Реклама
" Международната конюнктура, обвързвана с съветската експанзия в Украйна, форсира процеса в Европейски Съюз във връзка с регулирането и оправянето с активи, добити по противозаконен метод. Дълго време съветски олигарси безпроблемно използваха финансовите си активи в Европа - закупуването на имущество в страни от Европейски Съюз беше ослепителен образец за това ", разяснява за " Капитал " доктор Румена Филипова, ръководител на Института за световни разбори.

" Към сегашния миг препоръчаната инструкция слага общоевропейска правна рамка, която да контролира конфискуването на активи след началото на войната на Русия в Украйна. Чрез директивата също по този начин се търси постигането на консенсус и координирани политики от страните членки ", прибавя доктор Филипова.

Понастоящем конфискацията е въпрос на наказателно право в доста страни-членки и изисква неоправдателна присъда, до момента в който глобите са административна процедура и могат да бъдат наложени на равнище Европейски Съюз. Проектът планува " нова опция за конфискация при заледяване на активи въз основа на съмнение за присъединяване в действия на проведена престъпност ". Престъпления, за които ще се ползват новите правила, ще се отнасят до тероризъм, присъединяване в незаконна организация, трафик на хора и противозаконен трафик, корупция и пране на пари, към тях ще бъде добавена и войната в Украйна и обвързваните с нея лица.

Съгласно проектопредложението страните също могат да продават замразени активи преди издаване на заповед за конфискация и да начисляват разноските за ръководството на замразените активи на действителния притежател. Междувременно притежателите на активи получават гаранции в това число правото да бъдат изслушани.
Реклама По-високо затруднение
В посочи, споменавайки съветските активи, че въпросът не е единствено по какъв начин да се поправят " вредите от унищожителния бяс на президента Владимир Путин, само че и за построяването на бъдещето, което украинците сами са избрали ". От март насам Европейска комисия разполага с, който може да се употребява за докладване за " минали, настоящи или планувани " нарушавания, както и опити за заобикалянето им.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също неотдавна удостовери пред организация Интерфакс-Украйна, че е " безусловно уверен, че замразяването на активи е извънредно значимо, само че по-важно е да се направи допустимо конфискуването им, с цел да се дават средствата за възобновяване на Украйна ".

Дали обаче ще бъде по-лесно конфискуването на частни активи или на държавни запаси? " Всичко, което вършим, би трябвало да се основава на върховенството на закона ", сподели представител на Европейска комисия във вторник. Пътят към замразяването на съветски държавни активи - като близо 300 милиарда $ в задграничните запаси на Москва, държани от седем страни, наложили наказания, е още по-висока правна спънка за изчистване, защото държавните активи са предпазени от интернационалното право.

Украйна упорства за тази по-радикална стъпка и някои страни от Европейски Съюз са отворени за концепцията. Балтийските страни към този момент изпратиха взаимен документ, да стане и с съветски активи. Въпросът е по какъв начин да бъдат употребявани " законни способи " за това - въпрос, по който редица страни имат запаси - от Германия и Нидерландия до Гърция и Белгия. Те настояват, че даже в случай че бъде контрактувано и изпълнено, сходно предложение ще докара до години правосъдни разногласия за релативно дребна облага.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Свят 1 Строителство и парцели 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
Европейски Съюз разгласи при започване на април, че работна група е замразила активи на стойност 29,5 милиарда евро, в това число лодки, хеликоптери, недвижими парцели и творби на изкуството, и блокира транзакции от към 196 милиарда евро. Преминаването към експроприиране на тези активи обаче може да дестабилизира финансовите пазари, предизвестяват специалисти.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън засегна този въпрос предходната седмица, до момента в който беше в Европа. Тя предизвести, че сходна алтернатива " не е нещо, което е законово възможно в Съединените щати ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР