Европейската комисия (ЕК) препоръча Съвета на Европейския съюз (ЕС) да

...
Европейската комисия (ЕК) препоръча Съвета на Европейския съюз (ЕС) да
Коментари Харесай

Фон дер Лайен препоръча Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки на ЕС


Европейската комисия (ЕК) предложи Съвета на Европейския съюз (ЕС) да даде на Украйна и Молдова статут на страни, които са кандидат-членки на блока. Това заяви председателката на комисията Урсула фон дер Лайен .

„ Имаме едно ясно обръщение и то е: „ Да, Украйна заслужава европейска вероятност, да, тя би трябвало да бъде приветствана като кандидат-член на Европейски Съюз. С това се подразбира, че е свършена добра работа, само че остава и още много. Целият развой се базира на заслугите “, сподели фон дер Лайен и отхвърли изказванията, че това е жест към Киев единствено поради войната.

От Европейска комисия регистрират прогрес на Украйна във връзка с стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права и отбраната на малцинствата. Отчетена е и „ забележителна “ макроикономическа и финансова непоклатимост.

„ Украинците са подготвени да умрат за европейската вероятност. Искаме те да изживеят с нас европейската фантазия “, сподели още фон дер Лайен.

Никога до момента рекомендация за смяна на статута на страна не е давана за толкоз къс период.

Очаква се както Украйна, по този начин и Молдова да поръчат спомагателни рекомендации за работа в разнообразни сфери. За Киев упованията са това да са усилване на прозрачността, обвързвана с назначенията на прокурори и законодателство, обвързвано с прането на пари и намаляването на въздействието на олигархията. За Кишинев рекомендациите се чака да бъдат ориентирани към законодателни промени в правосъдната система, енергетиката, стъпките против измененията в климата, сигурността на питателните доставки, както и гарантиране на честната конкуренция.

Препоръката за Грузия е обвързвана с даването на европейска вероятност за страната. Тбилиси следва да получи оценка за промени, които следва да бъдат изпълнени, преди да получи статут на кандидатка за участие.

Становището на комисията би трябвало да бъде утвърдено по време на срещата на водачите на Европейски Съюз на 23 и 24 юни. Някои страни, измежду които Нидерландия, Дания и Португали я показаха запаси във връзка с постигането на цялостно единодушие. По време на в четвъртък френския президент Еманюел Макрон , немския канцлер Олаф Шолц и италианския министър председател Марио Драги показаха поддръжка за присъединението на Украйна към Европейски Съюз.

По време на срещата на водачите идната седмица ще бъде разисквано и ветото, което България наложи на Северна Македония , което стопира началото на преговорния развой за присъединението на Скопие към блока.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР