Европейската Комисия (ЕК) представи всеобхватен подход за по-добра защита на

...
Европейската Комисия (ЕК) представи всеобхватен подход за по-добра защита на
Коментари Харесай

ЕК призова за пълното премахване на азбеста

Европейската Комисия (ЕК) показа изчерпателен метод за по-добра отбрана на хората и околната среда от азбеста и за цялостното му унищожаване в бъдеще. От Европейска комисия припомнят, че азбестът е канцерогенно вещество, което към момента участва в доста здания.

Въпреки че всички форми на азбест са неразрешени в Европейски Съюз от 2005 година насам, само че в по-старите здания продължава да съществува. Той съставлява опасност за здравето, изключително когато съдържащи азбест материали се разрушават и влакната се отделят и вдишват. 78 % от професионалните ракови болести, приети в страните членки, са свързани с азбеста.

Именно затова Европейска комисия акцентира, че е извънредно значимо да се отстранен рисковете за здравето от азбеста. Една от предлаганите ограничения е санирането на здания. Проблемът при нея обаче е, че ще се усилят и рисковете от експозиция на азбест, по-специално за строителните служащи.

За да отбрани хората от експозицията на азбест и да предотврати рисковете за бъдещите генерации, Европейска комисия подхваща изчерпателен метод в региона на публичното здраве за:

- По-добра поддръжка за страдащите от болести, свързани с азбеста.

- Консултация за свързани с азбеста болести.

- По-добра отбрана на служащите.

- Стартиране на акция за повишение на осведомеността по отношение на безвредното премахване на азбеста.

- Гарантиране на безвредното неутрализиране на азбеста и нулево замърсяване.

ЕК прикани всички институции на Европейски Съюз, страните членки, обществените сътрудници и други заинтригувани страни да ускорят дейностите за окончателното унищожаване на азбеста в Европейски Съюз за сегашните и бъдещите генерации.

Предложението на Комисията за изменение на Директивата по отношение на експозицията на азбест по време на работа ще бъде разисквано от Европейския парламент. След като директивата бъде призната, страните членки ще разполагат с две години за транспонирането ѝ в националните законодателства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР