Европейската комисия (ЕК) представи табло на продоволствената сигурност на по

...
Европейската комисия (ЕК) представи табло на продоволствената сигурност на по
Коментари Харесай

Еврокомисията ще следи инфлацията при храните с табло за продоволствената сигурност

Европейската комисия (ЕК) показа табло на продоволствената сигурност на по време на Конференцията на Европейски Съюз за вероятности за селското стопанство през 2022 г.

Според информацията таблото показва необятен набор от индикатори, засягащи доставките на храни и продоволствената сигурност в Европейски Съюз, като климатични събития, разноски за товари и сила, развиване на заболявания по животните и вероятни търговски ограничавания. Специален раздел за мониторинг ще демонстрира данни за равнищата на самодостатъчност на най-значимите селскостопански артикули, както и дялове от вноса на страните от Европейски Съюз и Европейски Съюз за тези комодации и торове. Ще бъдат показани и месечните темпове на инфлация на храните в Европейски Съюз, оповестява профилираното издание Agrozona.bg.

Стартирането на това табло беше едно от дейностите, планувани от Комисията по отношение на проекта за деяние при изключителни обстановки за гарантиране на доставките на храни и продоволствената сигурност по време на рецесия, признато през ноември 2021 година Нахлуването на Русия в Украйна и последвалото й влияние върху селскостопанските пазари заради по-високите разноски за първични материали и сила и разстройствата в търговията направиха този засилен мониторинг още по-актуален.

Благодарение на приноса на Общата селскостопанска политика Европейски Съюз значително е самодостатъчен за доста селскостопански артикули. Следователно съществуването на храна не е изложено на риск в Европейски Съюз. Достъпността на храните понастоящем е главното предизвикателство, пред което са изправени потребителите и обществените органи през днешния ден. Ето за какво таблото ще включва и темповете на инфлация на храните по типове храни и по страни от Европейски Съюз, както и детайлности за разноските за храна на семействата в Европейски Съюз по страни и равнище на приходите.

Навременното и транспарантно наблюдаване на пазарите и развиването, което ги визира, е от значително значение за вземането на решения по отношение на съответните ограничения за попречване и намаляване на въздействията върху доставките на храни и продоволствената сигурност. В допълнение към деликатното наблюдаване на ситуацията с продоволствената сигурност в международен мащаб, Европейски Съюз продължава да се застъпва за отбягване на рестриктивните мерки за експорт и възбраните за експорт на храни. Настоящото табло съставлява част от проекта за деяние, който се извършва от Европейския механизъм за подготвеност и реагиране при рецесии в продоволствената сигурност (EFSCM), за подсилване на готовността и подкрепяне на реакциите на обществения и частния бранш във връзка с продоволствената сигурност, разясняват още от Европейска комисия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР