Европейската комисия (ЕК) представи предложението си за следващата Многогодишна финансова

...
Европейската комисия (ЕК) представи предложението си за следващата Многогодишна финансова
Коментари Харесай

ЕК реже парите за земеделие и магистрали

Европейската комисия (ЕК) показа предлагането си за идната Многогодишна финансова рамка на общността за интервала 2021 - 2027 година. В предлагането е включено понижение на средствата за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика - с 5% и по директните заплащания - с 4%.

Плановете бяха обявени от комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер пред Европейския парламент. Изказването му беше излъчено във видеосистемата на европейските институции.

Йотингер уточни, че при правенето на проектите Европейска комисия е била изправена пред два казуса - намаляването на средствата по отношение на Brexit и новите провокации пред Европейски Съюз - миграция, граничен надзор и защита.

За ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер новият бюджет на общността е реформаторски, по-гъвкав и съвременен бюджет. Той изясни пред депутатите, че Комисията е направила изчерпателен разбор на всички европейски политики и в следствие предлага размер на Многогодишната финансова рамка от 1,11% от брутния народен приход, или 1,27 трилиона евро.

Без преразглеждането на политиките предлагането трябваше да бъде в размер на 2% от брутния народен приход и това би било отхвърлено от множеството страни в общността.

"Това е бюджет с новаторска конструкция ", сподели още Юнкер и добави, че той подхожда на упоритостите за задълбочаването на икономическия и валутния съюз.

Приоритет през идващите седем години ще бъдат нововъведенията и научните проучвания, които ще доведат и до повече нови работни места, анонсира още Йотингер. Той уточни, че са планувани двойно по-големи разноски за защита (2 милиарда евро), с цел да има задоволително средства за плануваните действия.

Вижте още вести от България и света

Ще има и повече пари за сигурност, отбрана на границите, посредством които ще се усили състава на Frontex до 10 хиляди души. Ще има и още средства за задачите за запазване на климата - нарастването ще бъде в границите на 5%, които ще влязат във всички европейски политики и за включване на повече младежи в програмата "Евразъм ".

В рамката има и нов механизъм - отчитане на върховенството на закона при разпределянето на средствата. По време на дебатите в Екологичен потенциал това беше регистрирано като вярна стъпка, тъй като в случай че един член на общността не съблюдава европейските полезности, то той няма потребност от европейски средства.

Европейският бюджет ще има и повече източници за самофинансиране - да вземем за пример от средствата за търговия с излъчванията (20%) или посредством корпоративните налози. По този метод могат да влязат към 22 милиарда евро в европейския бюджет. Тази скица беше приветствана от множеството депутати, взели присъединяване в дебата.

Надеждата на Йотингер е вследствие на прегледите, анализите и измененията да не се стигне до повишение на националните вноски в бюджета.

Представянето на бюджета беше последвано от спор в пленарната зала в Брюксел. Председателят на ЕНП Манфред Вебер беше безапелационен, че съкращаването на средствата би трябвало да се разиска с жителите, с фермерите и дребните и междинните предприятия. Той уточни, че би трябвало да се попитат страните в Европейски Съюз от кое място да се съкратят разноски.

От "Социалистите и демократите " обаче не са уверени, че Европейска комисия има вярната визия за бъдещето, изключително по отношението на средствата за младежите. Европейските консерватори и реформисти пък упорстват за още редуциране на разноските и показаха, че не е имало необятен спор за бъдещето на Европейски Съюз, въз основата на който да бъде взето решение за разноските на общността. В партията са уверени, че във връзка с поддръжката за селското стопанство има огромно разминаване сред доктрина и процедура.

Ги Верхофстад (АЛДЕ) разяснява, че би трябвало да се прави оптималното с наличния бюджет. Той означи, че за първи път има нарастване на средствата за нововъведения и проучвания - с 34 милиарда евро за седемте години. Според него предлагането на Европейска комисия няма да се хареса на Съвета, само че даде обещание, че Европейският парламент, който съставлява европейските жители и бизнеса, ще поддържат Комисията.

Зелените пък настояха за повече средства за битка с измененията в климата, с цел да може Европейски Съюз да извърши своите цели и задължения на интернационално равнище. Те упорстват за по-стриктен надзор при разходването на средствата, тъй като "твърде доста се губи при корупционни практики ", изясни ръководителят Ска Келер.

Депутати приканиха да няма понижаване на средствата по политиката по доближаване и Общата селскостопанска политика (ОСП). Предложението на Европейска комисия занапред ще бъде дискутирано измежду институциите и страните от общността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР