Европейската комисия (EК) предлага нови правила за подобряване на защитата

...
Европейската комисия (EК) предлага нови правила за подобряване на защитата
Коментари Харесай

ЕК иска по-силна защита за лицата, сигнализиращи за нередности в ЕС

Европейската комисия (EК) предлага нови правила за възстановяване на отбраната на лицата, сигнализиращи за нередности за целия Европейски Съюз. Това оповестиха от Представителството на Европейската комисия в България.
Неотдавнашните кавги, като да вземем за пример „ Дизелгейт “, „ Люкслийкс “ „ Досиетата от Панама “ или понастоящем Cambridge Analytica, демонстрират, че лицата, сигнализиращи за нередности, могат да играят значима роля за разкриването на противозаконни действия, които вредят на публичния интерес и на благосъстоянието на нашите жители и на обществото.
Днешното предложение ще подсигурява високо ниво на отбрана за лицата, сигнализиращи за нередности, които рапортуват за случаи на нарушение на законодателството на Европейски Съюз, като дефинира нови стандарти, годни за целия Европейски Съюз. С новия закон ще се основат безвредни канали за сигнализиране — както в границите на дадена организация, по този начин и към обществените органи.
Днешното предложение обезпечава отбрана на територията на целия Съюз за лицата, сигнализиращи за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в региона на публичните поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма; сигурността на продуктите; сигурността на транспорта; опазването на околната среда; нуклеарната сигурност, сигурността на храните и фуражите и здравето на животните и хуманното отношение към тях; публичното здраве; отбраната на потребителите; неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данните и сигурността на мрежите и осведомителните системи. То се ползва и във връзка с нарушавания на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз, нарушавания и злоупотреби при разпоредбите за облагане с корпоративен налог и вреди, нанасяни на финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР