Европейската комисия(ЕК) предаде днес на Съвета на ЕС преговорните рамки

...
Европейската комисия(ЕК) предаде днес на Съвета на ЕС преговорните рамки
Коментари Харесай

ЕК: Готови са преговорните рамки на Северна Македония и Албания

Европейската комисия(ЕК) съобщи през днешния ден на Съвета на Европейски Съюз преговорните рамки за Северна Македония и Албания, като тяхното наличие няма да бъде оповестявано преди утвърждението им от страна на Съвета.
Уточнява се, че рамките са разграничени на три: водещи правила на договарянията за присъединение, истински договаряния и преговорна процедура за изцяло използване на европейското законодателство и неговите правила в законодателната рамка на страните-кандидати.
В отличие от преговорните рамки с други страни, Европейска комисия е добавила за Скопие и Тирана и признатата през март нова методология на договарянията, взето е поради развиването на европейското законодателство, както и спецификите и заслугите на всяка от страните поотделно.
В препоръчаните преговорни рамки фокусът е подложен върху правораздаването, действието на демократични институции и обществена администрация, както и стопанската система. Предвиден е „ по-силен “ политически мотор на процеса и по-динамичен темп на договарянията чрез групиране на преговорни глави в тематични клъстери.
Еврокомисарят по разширението Оливер Вархели съобщи, че чака с неспокойствие диалозите сред държавите-членки да се проведат колкото е допустимо по-скоро, с цел да се проведат и първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония. „ Тяхното бъдеще изрично е в Европейския съюз и съм уверен, че те ще продължат да реализират промените по пътя към Европейски Съюз, както го правеха и до момента “, акцентира той.
Според дипломатически източници, представени от МИА, първите междуправителствени конференции надали ще се проведат до края на тази година. Държавите-членки би трябвало да дискутират въпроса за разширението от септември, защото летните месеци ще бъдат отдадени напълно на опитите за намиране на компромис по въпроса за излизането на икономическата рецесия на Европейски Съюз и бъдещето на бюджета му.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР