Европейската комисия (ЕК) подкрепя присъединяването на България и Румъния към

...
Европейската комисия (ЕК) подкрепя присъединяването на България и Румъния към
Коментари Харесай

ЕК потвърди подкрепата си за членството на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия (ЕК) поддържа присъединението на България и Румъния към Шенген до края на тази година, се показва в отчет за положението на Шенгенското пространство, съобщи БГНЕС.

Комисията насочи апел към Съветът на Европейски Съюз да утвърди участието на двете страни в Шенген. По-рано през ноември 2022 година Европейска комисия уточни готовността за присъединение на двете страни.

„ Проверките в двете страни предходната есен освен потвърдиха заключенията от 2011 година, че България и Румъния извършват съответните условия, само че демонстрираха, че двете страни съответно ползват най-новите промени в разпоредбите за Шенгенското пространство и имат основен принос за ефикасната му работа ”, се отбелязва в отчета.

Европейска комисия показва също по този начин, че инспекциите по границите имат негативни последствия за стопанската система и околната среда както за българските и румънските жители, по този начин и за целия Европейски Съюз.

„ Увеличеното време за очакване по границите води до дълги опашки от транспортни средства и високи разноски, понижена конкурентоспособност на бизнеса, спиране на веригите за доставки и понижени доходи за туристическия бранш. Несигурността, обвързвана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне задграничните вложения и да подкопае икономическото и общественото доближаване сред страните в Европейския съюз ”, се споделя в отчета.

Комисията отбелязва тясното съдействие с шведското и идното испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да бъди направено решение за унищожаване на граничните инспекции допустимо най-скоро.

„ Румъния и България са съществени участници в непрекъснатото развиване на достиженията на правото в Шенген. Крайно време е Европейски Съюз да извърши уговорката си да им даде пълноправно участие в Шенгенското пространство и да укрепи в допълнение европейското единение ”, заключават от Европейска комисия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР