Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от

...
Европейската комисия (ЕК) одобри изграждането на близо 33 км от
Коментари Харесай

Получаваме 183 млн. евро от ЕС за магистрала Европа

Европейската комисия (ЕК) утвърди построяването на близо 33 км от сектора на новата автомагистрала " Европа " сред контролно-пропускателния пункт " Калотина " на границата със Сърбия и Околовръстния път на София. За задачата ще бъдат отпуснати 183 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Очаква се инвестицията да способства за по-доброто консолидиране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Проектът се финансира по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година Магистралата е планувана за тежки транспортни средства. Проектната скорост е 110 км/ч. Пътят е необятен 27 м, с две ленти във всяка посока. Отсечка от 17 км от целия сектор с обща дължина 33,403 км към този момент е в употреба. Тя съставлява рационализация на съществуващия път I-8. Участъкът включва две кръстовища покрай Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16.456 км са в развой на създаване по маршрут , който се отклонява от път I-8. Той включва кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат построени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина. Част от главната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T), I-8 сред Калотина и Софийския околовръстен път, обезпечава значима връзка с " Ориент/Източно-средиземноморски кулоар " на TEN-T.

Проектът планува увеличение на потенциала на пътя и привеждането му в сходство със стандартите за автомагистралите на TEN-T. В резултат на това сигурността и потокът на придвижване се чака да се подобрят и рестриктивните мерки за изпреварване ще бъдат отстранени. Чрез отклонение придвижването от градските региони автомагистралата би трябвало да понижи шума и нездравословните излъчвания , което се планува да бъде от изгода за здравето и качеството на живот на локалните поданици и да трансформира района в по-привлекателна дестинация за вложения.
 Шишков разкрил още една дупка в плана на Автомагистрала
Шишков разкрил още една дупка в плана на Автомагистрала " Европа "

Автомагистралата няма да бъде приключена най-малко до края на 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР