Европейската комисия (ЕК) обяви днес план за мобилизиране на 300

...
Европейската комисия (ЕК) обяви днес план за мобилизиране на 300
Коментари Харесай

Брюксел планира 300 млрд. евро в помощ за развитие по света, конкурира Китай

Европейската комисия (ЕК) разгласи през днешния ден проект за активизиране на 300 млр. евро в обществени и частни вложения в инфраструктура по целия свят, ход, обсъждан като отговор на тактиката на Китай " Един пояс, веднъж ", осведоми " Франс прес ".

" Глобална врата " ще има за цел да активизира вложения в размер до 300 милиарда евро сред 2021 и 2027 година... обединявайки ресурсите на Европейски Съюз, страни членки, европейски финансови институции и национални финансови институции за развиване ", се прецизира в документ на Комисията.

Планът " Глобална врата " не загатва поименно конкурентната и дългогодишна интернационална инфраструктурна тактика на Китай, само че председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен го назова " пътна карта за огромни вложения в инфраструктурно развиване по целия свят ".
 Съединени американски щати възнамеряват планове в Латинска Америка в противопоставяне на
Съединени американски щати възнамеряват планове в Латинска Америка в противопоставяне на " Един пояс, веднъж " на Китай

По-конкретно в Колумбия, Еквадор и Панама

Парите, които ще бъдат предоставени, няма да идват от хазните на Европейски Съюз и страните членки , а проектът ще се нуждае от финансиране от интернационалните институции и от частния бранш, в случай че желае да се приближи до задачата си.

Китай даде начало през 2013 година на своята световна капиталова тактика, известна като " Един пояс, веднъж ", водещ план за президента Си Цзинпин. Пекин посочи, че е вложил 139,8 милиарда $ към 2020 година, в това число 22,5 милиарда $ единствено предходната година .

Официално " Един пояс, веднъж " има за цел да развие сухопътна и морска инфраструктура, с цел да свърже по-добре Китай с Азия, Европа и Африка за търговия и развиване, и откри доста сътрудници по целия свят.

Западът обаче го вижда като инструмент за Китай да въздейства на по-бедни страни . Те подлагат на критика Пекин за тласкане на нововъзникващите стопански системи да поемат прекалено много задължения и настояват, че потайният тръжен развой е податлив към корупция.

Китай твърди, че почита суверенитета на своите сътрудници, като в същото време дава заеми в интерес на взаимни планове, макар че критици акцентират, че договорните условия на Пекин пренебрегват злоупотребите с човешки, трудови и екологични права.
 Г-7 съперничи на Китай с величествен инфраструктурен проект
Г-7 съперничи на Китай с величествен инфраструктурен проект

Планът на Г-7 съперничи на китайската самодейност " Един пояс, веднъж "

Стратегията на Европейски Съюз е издънка на проект на страните от Г-7 да предложат на разрастващите се страни опция на " Един пояс, веднъж ", показан през юни на срещата на седемте най-развити индустриални сили в Корнуол.

Юта Урпилайнен, еврокомисарят по интернационалните партньорства, отбрани представянето на Общността, като означи пред кореспонденти, че европейската помощ за развиване сред 2013 и 2018 година е била " доста близка " до равнището на финансиране на " Един пояс, веднъж ".

В допълнение към активизирането на средства, проектът на Европейски Съюз има за цел да споделя европейски технологии и опит с разрастващите се стопански системи .

" Искаме да създадем " Глобална врата " надеждна марка, която се откроява с високо качество, надеждни стандарти и високо равнище на бистрота и положително ръководство ", акцентира Фон дер Лайен.

" Ние сме надълбоко уверени, че това ще подсигурява, че вложенията ще създадат действителна смяна на място. И това, че това се прави по резистентен метод ", посочи още председателката на Европейската комисия.
 Байдън и Джонсън мислят за съперник на китайския
Байдън и Джонсън мислят за съперник на китайския " Един пояс, веднъж "

Справяне с икономическата експанзия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР