Европейската комисия (ЕК) обяви, че три германски производителя на автомобили

...
Европейската комисия (ЕК) обяви, че три германски производителя на автомобили
Коментари Харесай

Брюксел глоби BMW и Volkswagen с 875 млн. евро за почистването на емисиите

Европейската комисия (ЕК) разгласи, че три немски производителя на коли са нарушили антитръстовите правила на Европейски Съюз, като са лимитирали конкуренцията при почистването на излъчвания за нови леки пътнически коли, глобявайки BMW и Volkswagen общо с 875 млн. евро, осведоми " Ройтерс ".

Европейска комисия посочи, че триото се е сговорило скрито за техническо развиване в региона на почистването на азотен оксид, само че компанията Daimler (компанията майка на " Мерцедес " ) не е санкционирана, защото разкри съществуването на картела.

" Петте производители на коли Daimler, BMW, Volkswagen, Audi и Porsche притежаваха технологията за понижаване на нездравословните излъчвания, надвишаващи законово условията на европейските правила за излъчвания. Но те заобиколиха да се конкурират в потреблението на цялостния капацитет на тази технология за разчистване по-добре от това, което се изисква по закон ", съобщи отговарящата за конкуренцията еврокомисарка Маргрете Вестагер.

" Така че днешното решение е за това по какъв начин законното техническо съдействие се обърка. И ние не го толерираме, когато фирмите се спогодят ", добави тя.

Volkswagen съобщи, че обмисля дали да предприеме правосъдни дейности против санкцията, като съобщи, че глобата поради механически диалози за технологиите за излъчвания с други производители на коли основава подозрителен казус.

" Комисията навлиза в нова правосъдна територия, защото за първи път преглежда техническото съдействие като нарушаване на антитръстовото законодателство ", съобщи немският авто производител, откакто беше санкциониран с 502 милиона евро.

" Освен това постанова санкции, макар че наличието на диалозите по този начин и не беше приложено и вследствие на това нито един клиент не е претърпял щета ", добави Volkswagen в изказване.

BMW се съгласи на съглашението, препоръчано от Европейската комисия, като заплати 373 милиона евро санкция, като съобщи, че е отстранено съмнение за потребление на противозаконни " устройства за щета " за машинация на проби за излъчвания.

" Това акцентира, че в никакъв случай не е имало изказвания за противозаконна операция на системите за надзор на излъчванията от BMW Group ", се споделя в изказване на компанията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР