Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до шест държави от

Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до шест държави от ...

ЕК предупреждава шест държави от ЕС за нарушаване на правото на движение


Европейската комисия (ЕК) е изпратила писма до шест държави от общността с предупреждение за нарушение на правото на свободно движение, стана ясно от обедния брифинг в Брюксел. Това са Германия, Дания, Финландия, Белгия, Унгария и Швеция, уточни говорителят Кристиян Уиганд.

Държавите са приложили едностранно ограничения, свързани с разпространението на коронавируса. Те обаче са "отишли твърде далеч", коментира комисарят по въпросите на правото Дидие Райнер, цитиран от Ройтерс.Още по темата

Мерките трябва да бъдат пропорционални и недискриминационни, обясни говорителят на ЕК. Страните имат 10 дни да се съобразят с искането за премахване на ограниченията, за да избегнем следващите правни действия срещу страните, допълни той. "Надяваме се да бъде намерено решение възможно най-скоро", каза Уиганд.

"Ще следим внимателно стъпките, предприети от членовете и в бъдеще", коментира още той и допълни, че без координация рискуваме нарушение на свободното движение и нарушение на веригите за снабдяване.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот защити наложените ограничения с широкото разпространение на вируса в съседните държави. Той призна, че затварянето на границите пречи на движението на хората и на стоките, както и че това е във вреда на единния пазар.

"Защитата на нашите граждани е от първостепенно значение", допълни обаче той.

Източник: investor.bg