Европейската комисия (ЕК) е готова да приеме някои от исканията

...
Европейската комисия (ЕК) е готова да приеме някои от исканията
Коментари Харесай

FT: ЕК с отстъпки към Унгария, за да отпусне 50 млрд. евро на Украйна

Европейската комисия (ЕК) е подготвена да одобри някои от настояванията на Унгария, с цел да преодолее ветото на страната върху отпущането на 50 милиарда евро помощ за Украйна, написа Financial Times (FT), като се базира на свои източници. Заради позицията на унгарския министър-председател Виктор Орбан Европейският съюз (ЕС) не реализира единодушие по нов пакет от помощи за Киев през декември и беше заставен да отсрочи въпроса.


Според FT Виктор Орбан може да получи правото да спре помощта през 2025 година Унгария ще може да инициира преразглеждане на изискванията на пакета от помощи, в това число да реши дали ще продължи да има потребност от финансиране на Украйна и дали тя е изпълнила условията на Европейски Съюз за приемане на средствата. Това ще даде опция на Виктор Орбан в бъдеще още веднъж да наложи несъгласие върху продължаването на финансирането за Киев.

Европейска комисия също по този начин не е срещу годишните инспекции на изплащаните помощи и прибавянето на уговорка за " незабавна спирачка ", според която всяка страна може да " повдигне съществени опасения по отношение на заплащанията за Украйна " за разискване на среща на върха на водачите на Европейски Съюз. Отбелязва се, че тази уговорка няма да даде на Унгария спомагателна опция да постанова несъгласие върху помощта за Украйна.

Запитан от FT дали това би било задоволително, с цел да се съгласи Виктор Орбан, неназован маджарски чиновник дава отговор утвърдително. " Все още не е ясно, само че бих споделил, че най-вероятно да ", сподели той. Друг събеседник на изданието, осведомен с разискването на тази тематика, увери, че унгарската страна е " решена да договаря ".

В средата на декември 2023 година унгарският министър-председател наложи несъгласие на решението за дълготрайна стратегия за помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро. Тази седмица източници на Politico обявиха пред него, че Будапеща би вдигнала ветото, в случай че може да преразглежда помощта за Киев всяка година. Според Euractiv Европейски Съюз е заречен да даде помощ на Украйна не по-късно от март 2024 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР