Европейската комисия (ЕК) е близо до създаването на нови правила,

...
Коментари Харесай

ЕК подготвя нови правила за ограничаване на чуждестранни субсидии

Европейската комисия (ЕК) е покрай основаването на нови правила, които биха й разрешили да предприеме ограничения против страните отвън Европейски Съюз, които субсидират свои компании. По този метод Европейски Съюз се пробва да се отбрани от нечестна конкуренция, в това число и от тази на Китай, оповестява Financial Times.

Предложените правила, които са били видени от английското издание, съставляват доста по-строг метод на Брюксел към конкуренция от чужбина. Проектът на законодателството се приема като предизвикателство, изключително за Китай, в под напрежение миг на връзките на Европейски Съюз с Пекин. Това се случва, откакто двете страни реализираха капиталово съглашение в края на предходната година, макар че самото одобрение ще отнеме известно време и още не е влезнало в действие.

Европейски Съюз към този момент разполага с няколко инструмента за справяне със дотации за задгранични компании, в това число за комерсиална отбрана и инспекция при подозрение, че задгранична инвестиция може да се трансформира в евентуална опасност за сигурността. Правилата за държавна помощ на територията на съюза са ориентирани главно към финансова поддръжка на фирмите, която получават от държавните управления.

Брюксел се тормози, че това е оставило малка врата за дотациите от страни отвън Европейски Съюз, което улеснява придобиванията в Европа. Съгласно оферти правилник, който следва бяла книга, оповестена предходната година, Европейската комисия ще получи правото да се намесва при поглъщането на компании от Европейски Съюз или в предложения за публични поръчки, когато претендентите в тях са подкрепени с държавни дотации отвън блока.
Планът
При новата система най-големите и евентуално нездравословни поглъщания на бизнеси или предложения за публични поръчки би трябвало да бъдат авансово обявени на комисията. Това включва групови поглъщания на компании на стойност от най-малко 500 млн. евро или контракти за публични поръчки на стойност най-малко 250 млн. евро, съгласно два източника на Financial Times.

Европейска комисия може да избере да стартира следствия по други покупко-продажби, като има пълномощията да изисква информация и да организира следствия на място. Компаниите ще могат да бъдат санкционирани, в случай че не изпълнят настояванията за информация или заповед да се откажат от проекти за усвояване на бизнеси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР