Европейската комисия е започнала нова наказателна процедура срещу Полша заради

...
Европейската комисия е започнала нова наказателна процедура срещу Полша заради
Коментари Харесай

ЕК започва нова наказателна процедура срещу Полша заради съдебните реформи

Европейската комисия е почнала нова наказателна процедура против Полша поради промените във Върховния съд, които могат да подкопаят независимостта на правосъдната система на най-голямата някогашна комунистическа страна, членка на Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Ек даде на Полша период от един месец за отговор, което значи, че процедурата няма да попречи на влизането в действие на новите промени, които плануват понижаване на пенсионната възраст за магистратите във Върховния съд от 70 на 65 година Това на процедура значи, че малко повече от една трета от висшите съдии ще бъдат принудени да се пенсионират, в случай че не получат нарастване на мандата от полския президент Анджей Дуда.

„ Комисията е на мнение, че тези ограничения подкопават правилото на независимостта на правосъдната власт, в това число несменяемостта на съдиите “, обявиха от Европейска комисия в изказване.

Комисията разкритикува редица промени в правосъдната система на Полша, направени от партията „ Право и правдивост ", която пристигна на власт в страната в края на 2015 година От Европейска комисия настояват, че промените отслабват демократичния надзор и баланс в системата, до момента в който от държавно управление са на мнението, че системата е трябвало да бъде изменена, защото нейните основи датират от времето на комунизма.

„ Решението има обвързваща мощ и ние не считаме да променяме нищо. За момента нашата позиция е, че сме прави “,  каза полският външен министър Яцек Чапутович, като добави, че Полша ще отбрани пред Европейския съд позицията, че измененията в правосъдната система на страната са отговорност на нейното държавно управление.  

„ Очакваме решението. Досега Полша постоянно е приемала решенията на съда, в това число и тези за сечта в Беловежката гора “, добави Чапутович, визирайки различен спор, който утежни връзките сред Варшава и Брюксел.

Европейски Съюз стартира следствие за върховенството на закона в Полша, което на доктрина би могло да докара до тежки наказания, само че на процедура е неосъществимо, защото всевъзможни сходни ограничения ще бъдат подложени на несъгласие от Унгария.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР