Европейската комисия е включила три проекта на българския държавен газов

...
Европейската комисия е включила три проекта на българския държавен газов
Коментари Харесай

Три проекта на Булгартрансгаз влязоха в списък на ЕК за субсидиране

Европейската комисия е присъединила три плана на българския държавен газов оператор " Булгартрансгаз " в на планове от общ интерес (ПОИ), които могат да разчитат на отчасти безплатно финансиране. Това са разширението на подземното газохранилище в Чирен, газовата връзка със Сърбия и рехабилитацията и разширението на вътрешната газопреносна мрежа. Дали ще получат еврофинансиране ще стане ясно при започване на 2022 година

" Включването на тези три предпочитани плана на " Булгартрансгаз " в петия лист потвърждава стратегическата роля на българската газопреносна система за гарантиране сигурността на доставките и консолидираното на газовите пазари в района. Те ще подтикват диверсификацията на източниците и конкуренцията сред доставчиците на газ ", показва се в изказване на оператора. Реализацията на плановете също по този начин ще понижи излъчванията на парникови газове, защото ще разреши замяната на въглищата с природен газ.

Общата инвестиция по плана за увеличение потенциала на газохранилището от сегашните 550 мл. куб. м на 1 милиарда куб. м е 308 млн. евро, " Булгартрансгаз " (БТГ) желае над 50 % от средствата от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility – CEF). Според това какви средства ще получи, операторът ще търси заемни средства за инвестицията, като една от опциите е фондът на самодейността " Три морета ". По плана, в този момент търсените средства са за продължение на идната фаза по разширението.

По-големият потенциал на газохранилището се чака да притегли нови търговци – изключително на полутечен газ, защото планът и обвързван с построяването на на терминала за регазификация на полутечен газ край Александруполис, в който БТГ взе участие с 20 на 100.

Средствата, които се търсят за газовата връзка със Сърбия, също са за продължение на плана, построяването на който, след от поръчката, отиде при " Главболгарстрой ". Стойността на доставката на тръби и построяването на 62-километровия български сектор от газопровода от София през Калотина до Ниш е 140 млн. лева Проектът за тръбата с потенциал 1.8 милиарда куб. м към този момент бе финансиран от CEF с 28.2 млн. евро. Не е ясно какъв брой средства желае в този момент БТГ.

, модернизиране и разширение на българската преносна система е плануван в три етапи, изяснява операторът. Догодина се чака да завърши втората фаза, съфинансирана с 27.6 млн. евро от CEF, който настрана е дал още към 1 млн. евро за подготовка на първата фаза. Първа и втора фаза на плана включват модернизацията на общо 4 компресорни станции с инсталиране на 10 нови нискоемисионни газотурбинни компресорни елемента, създаване на 20 км нов газопровод и рехабилитация и замяна на 81 км съществуващи газопроводи. Плановете са те да бъдат въведени в употреба до юни 2022 година

Третата фаза на плана планува създаване на към 19 км нов газопровод и компресорна станция с мощ 20 MВ. Реализацията ѝ ще разреши в допълнение нарастване на потенциала на бъдещата газова връзка със Сърбия до 2.4 милиарда куб. м годишно.

Включването в Петия лист на ПОИ и на трите препоръчани от „ Булгартрансгаз “ ЕАД предпочитани плана удостоверява адекватността и сходството на капиталовата стратегия на сдружението с задачите на Европейски Съюз и ще обезпечи опция за приемане на финансова поддръжка за тяхното довеждане докрай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР