Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа замърсителят

...
Европейската комисия е възложила проучване за прилагането на принципа замърсителят
Коментари Харесай

Съвсем скоро може да има санкции от ЕК за България заради такса смет

Европейската комисия е упълномощила изследване за използването на правилото " замърсителят заплаща " що се отнася до начисляването на такса " боклук " във всички държави-членки на Европейски Съюз, т.е и България. Проучването е завършило и тече развой на обработка и преценка на данните. Това оповестява Българската стопанска камара (БСК).
Според известието, изследването е задействано поради тъжба на БСК до Европейска комисия (референтен номер CHAP (2016) 02321) по отношение на метода на образуване на такса боклук в България. Припомняме, че през есента на 2017 година, на първо четене в Закона за локалните налози и такси правилото " замърсителят заплаща " беше гласуван. С измененията водеща основа за установяване размера на такса боклук би трябвало да бъде количеството на битовите боклуци. След това обаче самодейността не получи продължение и основа за установяване на размера на такса боклук си остава цената на парцела или балансовата стойност на активите.
Сега БСК показва, че от Европейска комисия са ги уведомили, че са направили обширно разглеждане на жалбата им и са открили, че българското законодателство планува съответни ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015 година, само че националните управляващи няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. " Според информацията, с която Комисията разполага, последните промени на Закона за локалните налози и такси обезпечават подобаваща методология за пресмятане на таксата за битови боклуци. За страдание, националните управляващи взеха решение още повече да отсрочат влизането в действие на съответните разпореждания – до 2022 година ", се прецизира в писмото от Брюксел.
Поради обстоятелството, че към този момент е осъществено общоевропейско изследване на казуса, службите на Комисията са взели решение да прекратят следствието във връзка жалбата на БСК, само че в случай че е належащо, ще подхващат дейности против България по тяхна самодейност.
" Комисията няма да се колебае да предприеме дейности против държавите-членки, в които националното законодателство и/или процедура не са в сходство с правилото " замърсителят заплаща ", се споделя още в писмо от Групово дело " Околна среда " на Европейска комисия до Българската стопанска камара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР