Европейската комисия е продала първите си зелени облигации, чрез които

...
Европейската комисия е продала първите си зелени облигации, чрез които
Коментари Харесай

ЕК започна да продава зелени облигации

Европейската комисия е продала първите си " зелени облигации ", посредством които да набере средства за финансиране на планове за запазване на климата като част от помощния пакет за възобновяване от коронакризата. От първата емисия към този момент са събрани 12 милиарда евро, заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. По данни на Европейска комисия търсенето е надвишило предлагането над 11 пъти - подадени са били поръчки на стойност над 135 милиарда евро. Хан дефинира програмата на Европейски Съюз за продажба на " зелени облигации " като най-голямата в света, а началото й - като голям триумф, заяви Българска телеграфна агенция.

Европейска комисия има намерение да събере до 250 милиарда евро от " зелени облигации ". По този метод би трябвало да се финансират към 30% от възстановителната стратегия на Европейски Съюз, която е на обща стойност близо 800 милиарда евро.

Средствата, които Еврокомисията се надява да събере от " зелени облигации " до 2026 година, напълно ще бъдат ориентирани към планове за битка с климатичните промени в страните членки. Като образци Хан уточни проучвателен план в региона на енергийния преход, строителство на вятърни паркове или цифровизация на производството на коли. Като цяло Еврокомисията желае да продаде облигации за 80 милиарда евро до края на 2021 година, в това число " зелени облигации ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР