Европейската комисия е предложила схемата на ЕС за съвместни покупки

...
Европейската комисия е предложила схемата на ЕС за съвместни покупки
Коментари Харесай

ЕС иска постоянна схема за общо купуване на неруски газ

Европейската комисия е предложила схемата на Европейски Съюз за взаимни покупки на газ да стане непрекъсната, откакто търсенето надвиши упованията при първите търгове за неруски газ. Това се показва в документ и бе доказано от високопоставени източници пред Ройтерс.

Европейски Съюз започва взаимно закупуване на газ тази година, откакто Русия понижи доставките на газ за Европа през 2022 година, което увеличи цените на електрическата енергия на Стария континент до рекордни максимуми. Макар че Европейски Съюз запълни от този момент с природен газ хранилищата си до над 90 на 100 от потенциала им и пазарът е релативно " мечи ", Брюксел към момента се притеснява от борби за запаси при непредвидено събитие в бъдеще като да вземем за пример гърмежа предходната година на " Северен поток " - основен съветски газопровод до Германия.

Временната скица трябваше да изтече през декември, само че Европейска комисия предлага тя да стане непрекъсната като част от по-мащабното преструктуриране на разпоредбите на Европейски Съюз за газовия пазар. Според предлагането на Комисията, с което Ройтерс се е срещнал, фирмите ще имат непрекъснатата алтернатива да купуват взаимно гориво. Участието ще бъде непринудено, само че, в случай че Европейски Съюз се сблъска с рецесия с доставките, взаимното пазаруване ще стане наложително, с цел да се избегне конфликт сред страните в Европейски Съюз за същите нищожни количества синьо гориво.

Преговарящи от страните членки на Европейски Съюз и Европейския парламент, които би трябвало да одобрят новите правила на Европейски Съюз, ще обсъдят по-късно този месец предлагането. Целта е законът да бъде признат до края на годината. Европейският импорт на съветски газ по тръбопроводи - главният метод, по който Москва изпращаше преди този момент газ за Европа, се намали след съветската инвазия в Украйна. В същото време страните от Европейски Съюз се пробват да се откажат изцяло от съветския полутечен природен газ. Схемата за взаимно пазаруване изключва съветския газ от търговете.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР