Европейската комисия е поредната голяма институция през последните две седмици,

...
Коментари Харесай

Брюксел също повиши прогнозата си за растежа на българската икономика до 4.6%

Европейската комисия е следващата огромна институция през последните две седмици, която усъвършенства макроикономическите си упования за България и района. В лятната си прогноза Брюксел залага на растеж на локалния Брутният вътрешен продукт от 4.6% през 2021, което е с 1.1 процентни пункта над темпа, заложен в пролетния отчет от месец май. За 2022 година се чака леко закъснение - до 4.1%, което е с 0.6 пункта под настройките преди два месеца. Подобрението се дължи на по-добро от предстоящото възобновяване на българската стопанска система през първото тримесечие на тази година.

Темпът е малко под упования приблизително за Европейски Съюз и еврозоната - надлежно 4.8% през 2021 година и 4.5% през 2022 година
Растежът се форсира
През първото тримесечие българската стопанска система набъбна с 2.5% по отношение на последните месеци на 2020 година През април и май пък потребителското доверие надвиши предкризисните равнища, а това е добър знак за продължаващ растеж на вътрешното търсене тази година, смятат от Брюксел. " През 2022 година се чака потреблението на семействата да продължи да се усилва паралелно с подобряващото се състояние на пазара на труда ", пишат в отчета си специалистите на Европейска комисия.

Външното търсене също се възвръща бързо, което е тласък за локалния експорт на артикули и услуги, а през 2022 година се чака растеж на вложенията около старта на стратегии от Плана за възобновяване и развиване.

Риск за сметките на Европейска комисия съставлява слабия ритъм на имунизация у нас, поради който е допустимо страната още веднъж да мине през форми на локдаун, предизвестяват от Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР