Европейската комисия е поискала от Полша да плати глоби в

...
Европейската комисия е поискала от Полша да плати глоби в
Коментари Харесай

ЕС: Полша да плати 70 млн. евро за пренебрегване на съдебно решение

Европейската комисия е поискала от Полша да заплати санкции в размер на близо 70 млн. евро за занемаряване на заповедта за унищожаване на орган, за който се счита, че подкопава независимостта на правосъдната власт, заяви европейски източник.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз изложи настояването си в писмо, изпратено в сряда до полските управляващи, като им даде 45 дни да платят сумата от 69 млн. евро, сподели източникът.
Съдебен иск на Европейски Съюз против Полша поради правосъдната самостоятелност
Европейският съюз разгласи през днешния ден, че стартира правосъдни дейности против Полша поради неспазване правото на Европейски Съюз и подкопаване на независимостта н...
Прочети повече
Говорител на Европейската комисия съобщи пред Агенция Франс Прес, че може да удостовери, че писмото е изпратено, без да дава детайлности.

През октомври Съдът на Европейския съюз наложи на Полша ежедневна санкция от един милион евро по този въпрос, която стартира да тече от 3 ноември 2021 година

Наказанието трябваше да накара Полша да съблюдава по-ранно решение на Съда на Европейски Съюз, което изискваше от нея неотложно да прекрати активността на дисциплинарната камара, наблюдаваща съдиите във висшия съд на Полша, до осъществяването на изчерпателен обзор.

Камарата е основен механизъм в полската правосъдна система, която съгласно Европейски Съюз отстъпва от европейските демократични стандарти, като протяга ръка на независимостта на съдиите.
Полски военнослужещ изиска политическо леговище в Беларус
Войник от полската войска изиска политическо леговище в Беларус. Това се показва на уеб страницата на Държавния граничен комитет на Беларус. Той...
Прочети повече
Исканата сума от 69 млн. евро покрива първичен интервал до 10 януари, когато беше крайният период за Варшава да се съобрази с условията.

Ако Полша не заплати насъбраните санкции след 60 дни, Европейската комисия може да стартира да ги приспада от предопределените за Варшава фондове на Европейски Съюз. Това би било невиждан ход.

Варшава към този момент отхвърли да заплати ежедневните санкции, които се натрупат по различен проблем с Брюксел. Заради отхвърли си да затвори гигантска мина за лигнитни въглища Полша натрупа ежедневна санкция от 500 000 евро.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР