Европейската комисия е одобрила повторното въвеждане на схемата за регионална

...
Европейската комисия е одобрила повторното въвеждане на схемата за регионална
Коментари Харесай

ЕК инвестира 77 милиона 77 млн. евро за подпомагане на райони с висока безработица в България

Европейската комисия е одобрила повторното въвеждане на схемата за районна помощ в България за подкрепяне на вложенията в индустриални действия на дребни и междинни предприятия (МСП) в региони с висока безработица, оповестиха от Европейска комисия.

България уведоми Комисията за желанието си да вкара още веднъж схемата до края на 2027 година с планиран общ бюджет от 77 милиона евро.

Целта на схемата е да се насърчи районното развиване. В рамките на схемата помощта ще бъде под формата на освобождение от корпоративен подоходен налог за подкрепяне на първични капиталови планове на МСП, като да вземем за пример основаване на ново дружество, увеличение на потенциала на съществуващо дружество, диверсификация на продуктите или фундаментална смяна в индустриалния развой на съществуващо дружество.

Схемата е ориентирана към българските общини с ниво на безработица най-малко 25 % по-високо от междинното за страната. Максималният размер на помощта за бенефициер ще бъде 50 % от допустимите капиталови разноски, като се изключи общините в Югозападен район, където делът ще бъде 25%.  

Комисията оцени мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, по-специално член 107, пар. 3, писмен знак а) и писмен знак в) от Договора за действието на Европейския съюз, които разрешават на страните членки да предизвикват икономическото развиване на най-необлагодетелстваните райони, както и Насоките за районна държавна помощ за интервала 2022—2027 година Комисията откри, че схемата е в сходство с изискванията, избрани в насоките.

По-специално, помощта няма да надвишава оптималния размер на помощта в допустимите райони, както е посочено в българската карта на районните помощи. Комисията стигна до заключението, че схемата е нужна, подобаваща и пропорционална и способства за районното развиване. Освен това Комисията установи, че схемата не визира по неподходящ метод изискванията на търговия до степен, която опонира на общия интерес. Въз основа на това Комисията утвърди българската скица според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР