Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно проучване за трети

...
Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно проучване за трети
Коментари Харесай

ЕК одобри финансиране на предпроектно проучване за трети мост над река Дунав

Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно изследване за трети мост над Дунав, в размер на съвсем 7 млн. евро. Общият бюджет на плана е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се обезпечи от бюджетите на двете страни. 

 

По този метод България и Румъния форсират процеса по създаване на втори смесен мост при Русе.

 

Предстои най-късно доникъде на годината България и Румъния да подпишат съглашение с Европейската изпълнителна организация за климат, инфраструктура и околна среда за даване на финансирането от 6.9 милиона евро. 

 

До 2026 година би трябвало да са изяснени всички механически, финансови и екологични параметри на плана за новия мост при Русе-Гюргево. Предвижда се той да бъде смесен - пътен и железопътен - с дължина към 2 km.

 

Проектът включва създаване на свързващата инфраструктура в сектор от 15 km на територията на всяка от двете страни. Мостът ще има и директна връзка с автомагистралата Русе-Велико Търново, която сега се построява.

 

През септември 2023 година България и Румъния подадоха общо предложение за финансиране от Механизма за обвързвана Европа. Трафикът сред двете страни се е нараснал неведнъж и това прави плана стратегически значим за целия район.

 

Източник БНР

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР