Европейската комисия е изразила очаквания страната да включи в Плана

...
Европейската комисия е изразила очаквания страната да включи в Плана
Коментари Харесай

ЕК очаквала да включим в Плана и механизъм за контрол на главния прокурор

Европейската комисия е изразила упования страната да включи в Плана за възобновяване, развиване и резистентност механизми за надзор на основния прокурор и правосъден надзор на отводите за формиране на досъдебни производства. Това стана ясно на брифинг в Министерство на правораздаването, новината заяви зам.-министърът Иван Демерджиев.

Той посочи, че в границите на час е извършен диалог с адвокати от Европейска комисия .

" Включване на въпроси за отговорността на основния прокурор не е самодейност на Министерството на правораздаването, а на Еврокомисията. Експерти на Европейска комисия държаха да знаят предложенията за отговорността на основния прокурор , както и отпадането на авансово въвеждане на механизъм за подобаващ надзор на инспекция за отхвърли за формиране на досъдебно произвеждане. Трябва да отговорим по допустимо най-адекватния метод ", изясни Демерджиев.

Той добави, че другата седмица предложенията ще бъдат финализирани в новия кабинет и в Народното събрание.

Вчера е имало съвещание на Съвета за правосъдната промяна - разисквани са оферти за Плана за развиване. Щ е ги завършваме и другата седмица ще ги предоставим на Министерски съвет, изясни и министър Янаки Стоилов.

Той разяснява: " Има две противоположни отзиви от прокуратурата, само че не се обвързват въпросите с корупцията на основния прокурор, в случай че може да се опише - би трябвало да бъдат включени в проекта, до момента механизмът беше отритнат от Конституционен съд, има очакване в обществото и Европейска комисия, да се очертае модел, с цел да бъде наранена тази тематика ".

По думите му Планът не взема решение въпроса, а е ангажимент от позиция на върховенството на закона , счита министърът. Предлага се всички тези въпроси да са обхванати в три посоки - първи дирек - налично правораздаване с ограничения, втори - противопоставяне против корупцията по високите етажи и третият - за постоянна бизнес среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР