Европейската комисия е готова да започне преговори с Албания и

...
Европейската комисия е готова да започне преговори с Албания и
Коментари Харесай

Фон дер Лайн е доволна за споразумението с България, приветства РСМ и Албания за ЕС

Европейската комисия е подготвена да стартира договаряния с Албания и Северна Македония , съгласно ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен написа в Twitter, че Северна Македония и България са покрай договорка , която би отворила пътя за започване на договаряния за присъединение на първата и Албания.

" Добър телефонен диалог с премиера Ковачевски. Дългоочаквани положителни вести, че МК и БГ, с поддръжката на Франция, са покрай съглашение , което взема поради ползите и опасенията. Европейска комисия е подготвена да стартира процеса на скрининг за Македония и Албяния, идната стъпка по техния европейски път. "

Good phone call with PM

Welcome news that???????? and????????, with support of France, are close to an agreement which takes into account interests & concerns. is ready to start the screening process for???????? and????????, the next step on their European path.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)  Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение
Ковачевски: Историческите въпроси не са част от новото френско предложение

След като Скопие получи променения документ

Албанският министър председател Еди Рама сподели в петък, че е оптимист, че Северна Македония ще одобри френската договорка .

" Моето мнение е, че новото предложение, което е дефинитивно, е изцяло задоволително и държавното управление, болшинството в Народното събрание на Северна Македония, ще го одобри без никакво съмнение ", сподели той.

Лидерът на социалистите Таулант Бала сподели, че е получил вести от Европейския съюз, че Албания ще организира първата си междуправителствена конференция идната седмица. Изявлението на Бала идва часове откакто Макрон удостовери, че може да е реализирана договорка сред България и Северна Македония.

Оглавявана от Франция, тази договорка на процедура ще разреши на България да вдигне ветото, което наложи на Северна Македония по културни и езикови въпроси , и ще отвори пътя за последната и Албания да стартират договаряния за договаряния.
 Макрон: Намерен е компромис сред България и Северна Македония
Макрон: Намерен е компромис сред България и Северна Македония

РСМ излезе с изказване, към този момент България към момента не е разгласила обществено изявление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР