Европейската комисия е готова да направи оценка на предложенията за

...
Европейската комисия е готова да направи оценка на предложенията за
Коментари Харесай

ЕК е отворена за оценка на съфинансирането на Дунав мост 3 и Фаза 2 на проекта за осигуряване на целогодишна плаваемост на Дунав

Европейската комисия е подготвена да направи оценка на предложенията за съфинансиране на проектирането и построяването на трети мост на река Дунав при Русе и Гюргево и втората фаза на плана за възстановяване на корабоплаването на Дунав.

Това стана ясно по време на видеоконферентен диалог сред комисаря по превоз Адина Вълян и заместител министър-председателя по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

Еврокомисарят прикани България да форсира подготовката на плановете, свързани с моста в Русе и Гюргево, тъй че те да могат да бъдат показани доникъде на януари 2023 година в настоящата покана за показване на оферти по Механизма за свързване на Европа.

Вицепремиерът Алексиев регистрира, че българското Министерство на превоза и известията е изпратило на румънската страна план на съглашение за трети мост, по което се чака мнението на Румъния. Г-н Алексиев означи също, че България ще даде своите мнения по съглашението за основаване на взаимно дружество, което да подсигурява плавателността и транспортните интервенции по река Дунав. Комисар Вълян приветства мощната ангажираност на вицепремиера Алексиев за по-добро ръководство на поддържането на река Дунав.

По време на диалога беше изтъкната нуждата от увеличение на потенциала на инфраструктурата в транспортната посока север-юг. Комисар Вълян изясни изгодите от двата нови коридора — Черноморско-Балтийско-Егейски и Западните Балкани.

Българският вицепремиер означи, че Румъния също е поканена да се причисли към плана за железопътния кулоар Солун — Кавала — Бургас — Варна — Русе. Адина Вълян прикани всички заинтригувани сътрудници да продължат тези разисквания на по-техническо ниво, с цел да се подсигурява координация със стандартите, методологията и периодите, планувани в условията на TEN-T.

Христо Алексиев и Адина Вълян разискаха и транспортните коридори за взаимност с Украйна, както и ролята на България в превозването на артикули.

В този подтекст беше разискван и въпросът за включването на Коридор 8 в обсега на направлението „ Западните Балкани “. Вицепремиерът Алексиев показа значимата роля на Коридор 8 за реализиране на стратегическа самостоятелност в района и основаване на транспортна опция от изток до запад.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР