Европейската комисия е готова да наложи значителна глоба в размер

...
Европейската комисия е готова да наложи значителна глоба в размер
Коментари Харесай

Европейският съюз ще глоби Apple с €500 милиона

Европейската комисия е подготвена да наложи забележителна санкция в размер на €500 милиона на Apple, като я приписва на хипотетични нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в региона на конкуренцията.

Това деяние е резултат от следствие, почнало откакто през 2019 година платформата за стрийминг на музика Spotify подаде публична тъжба, в която упрекна Apple, че дава преимущество на личната си услуга Apple Music пред други възможности на трети страни.

Централно място в следствието заемат разпоредбите на App Store на Apple, които в доста райони задължават компании като Spotify да употребяват услугата за фактуриране на Apple, като понасят комисиона до 30%, вместо да разрешават непосредствено фактуриране в границите на своите приложения.

Проучването е ориентирано към това дали Apple лимитира приложенията да осведомят потребителите за по-евтини благоприятни условия за абонамент отвън нейната екосистема, което може да наруши разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията.

Ако бъде финализирана, тази санкция ще съставлява едно от най-големите санкции, наложени от Европейски Съюз на огромна софтуерна компания.

Този ход е в унисон с по-широките старания на съюза за справяне с антиконкурентните практики измежду софтуерните колоси, образец за което е идното приемане на Закона за цифровите пазари.

Съгласно този закон Apple ще бъде задължена да позволи разпространяването на приложения от трети страни отвън iOS Store и да улесни директното фактуриране за тези приложения. Въпреки че Apple може да апелира, дейностите на Комисията акцентират нейния ангажимент да подсигурява лоялна конкуренция на цифровия пазар.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР