Европейската комисия е дала съгласие Българската фондова борса (БФБ) да

...
Европейската комисия е дала съгласие Българската фондова борса (БФБ) да
Коментари Харесай

Брюксел разреши фондовата борса да купи енергийната

Европейската комисия е дала единодушие Българската фондова борса (БФБ) да придобие Българската самостоятелна енергийна борса. Това се вижда от известие на интернет страницата на борсовия оператор. В момента енергийната борса е благосъстоятелност на Българския енергиен холдинг. Той бе длъжен от Еврокомисията да се раздели борсата до 6 месеца след основаването й, които са изтекли.

Комисията показва мнение, че " Българска фондова борса – София " АД е подобаващ покупател за " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД (БНЕБ). Мотивите за това са, че разполага с финансовите средства, експертните качества и мотивация да развива енергийната борса като самостоятелен и конкурентен енергиен пазар. Освен това като пазарен оператор с повече от двадесетгодишна история в поддържането и употребата на пазарна инфраструктура БФБ разполага с опит във връзка с комерсиална платформа и IT услуги и има визия за разширението на предлаганите артикули. Допълва се още, че борсата е лицензирана от Комисията за финансов контрол и се подчинява на Европейското и националното законодателство в региона на финансовите пазари.

Решението на комисията е последното наложително условие за влизане в действие на контракта за прекачване на акциите, се добавя в известието.

Предстои възнаграждение на контрактуваната първична сума и основаване на безусловна револвираща банкова гаранция за разсрочената част от покупната цена. След това акциите на " Българската самостоятелна енергийна борса " ЕАД ще бъдат трансферирани на " БФБ - София " АД, с което ще бъде финализиран процесът по продажбата.

Стойността на договорката е 5.2 млн. лева, които се бъдат обезпечени от лични средства на фондовата борса.

През последните два месеца представители на индустриалния бранш насочиха голям брой рецензии към работата на енергийната борса, като изрекоха съмнения за картел сред търговци на ток, липса на надзор на покупко-продажбите и сезираха за това Комисията за защита на конкуренцията, която стартира произвеждане по случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР