Европейската комисия е дала препоръка на МВР за съкращаване на

...
Европейската комисия е дала препоръка на МВР за съкращаване на
Коментари Харесай

ЕК препоръча на МВР да свие някои разходи по охрана на границата

Европейската комисия е дала рекомендация на Министерство на вътрешните работи за редуциране на непреките разноски , свързани с публичните поръчки. Това е станало след извършен одит в периода 11-14 октомври 2016 г. С отчет от началото на годината Европейска комисия препоръчва ограничаване на харченето на евросредствата за защитата на границата от фонд " Вътрешна сигурност " - Инструмент за финансово подкрепяне на външните граници и визите ". Една от дейностите по този инструмент сега е ресурсното обезпечаване на армията на границата.
 Европейска комисия се усъмни в транспарантното харчене на парите, които дава за границата ни
Тъй като дейностите по този инструмент са свързани най-много с провеждането на публични поръчки, от Европейска комисия предлагат така наречен непреки разноски по него от 7 на 100 да се свият до 2.5 % , излиза наяве от план за промени в разпореждане на Министерския съвет от 2015 година

В претекстовете към измененията в постановлението е посочено:

По отношение на плановете, изпълнявани в Инструмента за финансово подкрепяне на външните граници и визите, Европейската комисия предлага понижаване % на непреки разноски от 7 на 100 на 2,5 на 100 от размера на директните възможни разноски заради съображения, свързани с характера на плановете и в частност с обстоятелството, че огромна част от тях се извършват главно посредством процедури за възлагане на публични поръчки.

В същото време за първи път се вкарва и таван на разноските за ръководство на планове. Такъв досега не е имало и в постановлението се планува той да бъде 10 %  от общите възможни директни разноски за съответния план.

Въпреки това с измененията се отваря една малка врата за допустимостта на директните разноски, които са свързани най-вече със заплатите и обществените осигуровки на персонала и за редица действия като строителство и доставка на техника. Сега тези разноски се смятат за резонни, в случай че в длъжностната характерност на служителя са включени действия по осъществяване на планове, когато е налице документално решение на крайния бенефициер и при подписан контракт за услуга със служителя за осъществяване на планове отвън откритите му по служебно или трудово правно отношение работно време и отговорности. 

С новите промени се предлага тези разноски да бъдат оправдани при осъществяване на единствено едно от тези условия. 

Промените са оповестени за публично разискване и следва да бъдат признати на съвещание на държавното управление.

Това не е първият път, при който от Европейска комисия подлагат на критика изразходването на средства. През юли някогашният към този момент вътрешен министър Валентин Радев предложи промени в друго разпореждане на Министерски съвет поради рекомендации на Европейска комисия. С тях комисията поучава да се усъвършенства механизма по фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и фонд „ Вътрешна сигурност “ за интервала 2014 - 2020 година Проверката на Европейска комисия тогава сподели неяснота в процедурите по обжалване на настояванията за безплатно финансиране.

От 2014 година до момента по двата фонда - „ Убежище, миграция и интеграция “ (ФУМИ) и „ Вътрешна сигурност “ (ФВС), страната ни е получила близо 150 млн. евро, които са избрани за пазаруване на техника и за усъвършенстване на ръководството на мигрантските потоци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР