Европейската комисия докладва за постигнатия напредък в борбата с дезинформацията

...
Европейската комисия докладва за постигнатия напредък в борбата с дезинформацията
Коментари Харесай

Мария Габриел: Мерките за борба с дезинформацията дават резултат, но трябват още усилия


Европейската комисия рапортува за постигнатия прогрес в битката с дезинформацията и главните поучения, извлечени от европейските избори. Публикувани са също и последните месечни отчети на Гугъл, Twitter и Фейсбук в границите на саморегулаторния Кодекс за положителни практики.

Българският еврокомисар за цифровата стопанска система и общество, измежду чиито съществени цели е битката с дезинформацията, разяснява, че основаването на мрежи за изборно съдействие на национално и европейско ниво са помогнали за запазване на демокрацията от опити за операция.

„ Интензивната ни работа на няколко фронта от април 2018 насам усъвършенства системите за разкриване и реагиране на потреблението на дезинформация като инструмент за политическа дестабилизация. Повиши се и публичната зоркост във връзка с тези опасности. Въпреки това би трябвало да се направи още доста. Борбата с дезинформацията е общо и дълготрайно предизвикателство за институциите на Европейски Съюз и страните членки “, съобщи Мария Габриел.

Тя заяви още, че съгласно отчетите, показани от обществените платформи за интервала януари-май 2019, Гугъл са отстранили повече от 3,39 милиона канала в YouTube за нарушение на тяхната антиспам политика и 8 600 за кражба на идентичност. Twitter е премахнал към 77 милиона акаунта, разпознати като подправени или употребяващи други манипулативни техники. За първите три месеца на годината, Фейсбук e деактивирал 2,19 милиарда подправени акаунта.

„ Онлайн платформите носят специфична отговорност в битката с дезинформацията. С дейна поддръжка от наша страна, Фейсбук, Гугъл и Twitter реализираха прочут прогрес в границите на Кодекса за положителни практики. Сега чакаме те да запазят набраната скорост, да усилят напъните си и да изпълнят поетите от тях задължения. Въпреки че е прекомерно рано да се вършат изводи за степента и въздействието на дезинформацията по време на европейските избори, е ясно, че ограниченията на Европейски Съюз — благодарение на голям брой публицисти, проверители на обстоятелства, платформи, национални органи, научни служащи и представители на гражданското общество — спомогнаха за възпрепятстване на офанзивите и изобличаване на опитите за интервенция в нашите демократични процеси “, означи още българският еврокомисар.

Мария Габриел прикани онлайн платформите да реализират спомагателен прогрес. Те би трябвало да обяснят по-добре по какъв начин дезактивирането на ботове и подправени профили е лимитирало разпространяването на дезинформация в Европейски Съюз, да разработят по-ефективни принадлежности за повишение на прозрачността и надеждността на уебсайтовете, на които се хостват реклами. Нужно е също платформите да дават по-подробна информация, позволяваща идентифицирането на злонамерени лица или страни членки, към които са ориентирани офанзивите. Те би трябвало да засилят своето съдействие с проверителите на обстоятелства и да дават на потребителите принадлежности за по-лесно разкриване на дезинформация. Не на последно място, платформите следва да дадат действителен достъп до техните данни на изследователската общественост.

„ Призовавам платформите да приложат своите политики за бистрота на политическите реклами и към бъдещите национални избори в страните членки. Ще продължим да работим с всички подписали Кодекса за положителни практики страни, в това число компанията Microsoft, която се причисли неотдавна. Оставаме фокусирани също върху задачата да улесним работата в мрежа на доверените проверители на обстоятелства и научните откриватели, като им предоставяме нужните принадлежности, с цел да работят по-ефективно. В края на годината ще създадем оценка на успеваемостта на Кодекса за 12-месечния интервал на неговото използване и ще вземем решение за идващите стъпки “, разяснява още българският еврокомисар Мария Габриел.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР