Европейската комисия днес изпрати писмо до Съвета на ЕС за

...
Европейската комисия днес изпрати писмо до Съвета на ЕС за
Коментари Харесай

ЕК поиска от Съвета на ЕС да закрие Механизма за сътрудничество и проверка за България

Европейската комисия през днешния ден изпрати писмо до Съвета на Европейски Съюз за желанието си да закрие Механизма за съдействие и инспекция. Това заяви заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова на конференция, отдадена на представянето на новия отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Тя означи, че отговорът от Съвета на Европейски Съюз се чака до края на август. Йоурова означи, че през 2019 година Комисията показа последния отчет по механизма за нашата страна и тогава регистрира, че условията са изпълнени, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция Николай Желязков.

„ Ще вземем поради мнението на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент ”, добави тя. По думите ѝ в България и Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от Европейски Съюз. Йоурова предложи дипломатически дейности за постигането на позитивно решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като посочи, че няма връзка сред механизма и разширението на европейското пространство без гранични инспекции.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че в последно време политическата конюнктура в нашата страна е била комплицирана и приемането на промени е било затруднено. „ Надявам се настъпилите промени да улеснят нужните промени ”, добави той.

Отпадането на Механизма за България разяснява и някогашният правосъден министър Надежда Йорданова във Фейсбук, като цитира Европейската комисия. „ Европейска комисия разгласи новината преди малко ”, декларира тя.

Припомняме, че Механизмът беше основан като преходна мярка за подкрепяне на България и Румъния да наваксат с промените след влизането си в Европейския съюз.

Показателите за България обгръщат въпроси като независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите за битка с проведената престъпност.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР