Европейската комисия даде зелена светлина за финансиране на предпроектно проучване

...
Европейската комисия даде зелена светлина за финансиране на предпроектно проучване
Коментари Харесай

ЕК даде зелена светлина на нов мост между България и Румъния за 14 милиарда евро

Европейската комисия даде зелена светлина за финансиране на предпроектно изследване за нов мост над Дунав при Русе-Гюргево в размер на 6,9 млн. евро. Общият бюджет на плана е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се обезпечи от бюджетите на двете страни, съобщи economy.bg и Българска телеграфна агенция.

Предстои най-късно доникъде на годината България и Румъния да подпишат съглашение с Европейската изпълнителна организация за климат, инфраструктура и околна среда за даване на финансирането. До 2026 би трябвало да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на плана за ново оборудване.

Предвижда се мостът да бъде смесен – пътен и железопътен, с дължина към 2 км. Проектът обгръща и създаване на свързващата инфраструктура в сектор от 15 км на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се сега автомагистралата „ Русе - Велико Търново “.

България и Румъния подадоха през септември 2023 взаимното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното изследване, ще се вземе решение за местоположението и метода на финансиране на инфраструктурното оборудване.

Първият мост над Дунав сред България и Румъния е издигнат преди 70 години (1954 г.), а вторият – през 2013. Оттогава до през днешния ден трафикът сред двете страни се е нараснал десетократно. С оглед бъдещото възобновяване на Украйна се чака потокът от товари по направлението „ север – юг “ да нарасне още повече, което прави планът стратегически значим за целия район.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР