Европейската комисия даде старт на финансирания от ЕС проект за

...
Европейската комисия даде старт на финансирания от ЕС проект за
Коментари Харесай

Става все по-трудно да се разбере кой е собственикът на медиите в ЕС

Европейската комисия даде старт на финансирания от Европейски Съюз план за наблюдаване на собствеността на медиите - Euromedia Ownership Monitor. Обзорът на собствеността върху медиите, съгласуван от Залцбургският университет, ще дава база данни разпределена по страни, съдържаща информация по отношение на собствеността върху медиите. Също по този начин ще бъдат систематично оценени съответните правни рамки и ще се разпознават вероятните опасности за прозрачността на собствеността на медиите.

Заместник-председателят по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова съобщи: „ Става все по-трудно да се разбере кой е притежателят на медиите в Европейски Съюз. Това не е възможно, тъй като в изискванията на народна власт хората заслужават да знаят кой им дава информация. Този нов инструмент ще спомогне за разбирането на медийния пазар и бъдещи политически начинания. "

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: „ Като главен дирек на нашите демокрации е от решаващо значение да се обърне внимание и да се подчертаят съществуващите закани за самостоятелните медии. Оставаме решени да представим нови начинания като закона за свободата на медиите и да увеличим поддръжката си за планове за поощряване на прозрачността в бранша. “

Този нов инструмент ще бъде в основата на оценката на политиките и регулаторните ограничения и начинания, ориентирани към поддръжка на свободата и плурализма на медиите. Той ще откри къде се намира собствеността върху медиите, като по този метод ще увеличи видимостта на проблемите, свързани с евентуалната централизация, и по този метод ще увеличи разбирането за медийния пазар. Размерът на поддръжката от Европейски Съюз за плана е 1 милион евро, а планът се чака да продължи до септември 2022 година Бенефициерите на този пилотен план бяха определени след покана за показване на оферти, ориентирана към заинтригуваните страни, работещи в региона на свободата и плурализма на медиите на европейско, районно и локално ниво. Освен това през идващите седмици ще бъде оповестена втора покана за показване на оферти. Тази самодейност е част от по-широки старания в региона на свободата и плурализма на медиите, както е посочено в Плана за деяние за европейската народна власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР