Европейската комисия да забрани вноса на яйца с произход Украйна

...
Европейската комисия да забрани вноса на яйца с произход Украйна
Коментари Харесай

Министър д-р Тахов поиска ЕК да забрани вноса на яйца с произход от Украйна в България

Европейската комисия да забрани вноса на яйца с генезис Украйна в България. Това изиска министърът на земеделието и храните доктор Георги Тахов по време на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, който се организира през днешния ден в Брюксел. Родното произвеждане се оказва мощно наранено от вноса на пресни яйца за консумация от Украйна, осведоми министърът.

През първите шест месеца на актуалната 2024 година е достигнал 2 618 тона, което на годишна база е петкратно нарастване. Обявените цени по вноса са доста под тези на българските яйца, което оказва сериозен напън върху цените на вътрешния пазар, добави още той. Министърът обоснова настояването и с това, че подхванатите досега защитни ограничения на равнище Европейски Съюз, не реализират упования възпиращ резултат и не са задоволителен фактор за облекчение на обстановката на пазара на яйца в България.

“Всяка страна следи за естественото протичане на бизнес процесите в страната си в отбрана на ползите на своите аграрни производители ”, съобщи министър Тахов по-рано през днешния ден пред медии. Той акцентира, че задачата е да се откри пресечната точка, на която да бъдат непокътнати правата на българските производители. “Ние сме за твърда поддръжка към народа на Украйна, само че това по никакъв метод не би трябвало да коства банкрути и да нарушава правата на нашите фермери ”, съобщи още той. Министър Тахов посочи, че става въпрос за пресни кокоши яйца, което с изключение на огромното напрежение е довело и до банкрути на наши птицеферми. Към днешна дата към този момент желаеме прекъсване на вноса на яйца до момента в който контролираме пазара. Представили сме данни на Европейска комисия на база, на които да вземе решение.

Участниците в Съвета направиха и обзор на втората година от осъществяването на стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика.

Министър Тахов поддържа настояването на Германия за увеличение на самостоятелния таван на минималните помощи (de minimis) в бранш “Земеделие ” до 50 000 евро на дружество, както и на националните тавани. Позицията на България е, че настоящето предложение на Комисията е незадоволително и непропорционално, което може да провокира вътрешно напрежение в земеделския бранш.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР