Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и

...
Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и
Коментари Харесай

Евродепутати питат ЕК: Фериботите по Дунав попадат ли във водния Шенген?

Европейската комисия да се произнесе категорично дали речните граници и пристанища влизат в обсега на съглашението за отчасти и поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. За това упорстват евродепутатите от ГЕРБ / ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков с въпрос до Европейската комисия, откакто във всички публични документи на Европейския съюз се приказва за " унищожаване на граничния надзор по вътрешните морски и въздушни граници ", оповестиха за " Фокус " от партийния пресцентър.

Писменото питане до Еврокомисията идва след редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до през днешния ден прекарват часове и денонощия в очакване на опашка за фериботните връзки с Румъния при пунктовете Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш.

" Бизнесът основателно повдига този въпрос, тъй като още от Пакет Мобилност насам превозвачите са привикнали да четат европейските правила буквално, с цел да схванат какво тъкмо се желае от тях и да не понасят вреди от наказания и санкции. След като години наред тези компании търпят загуби от очакване по опашки за надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт, е напълно разумно и в този момент бизнесът да се пита сделката за отчасти приемане в Шенген обгръща ли всички водни граници – и морските, и речните “, разяснява Андрей Новаков.

" Неведнъж сме посочили, че пълноправното участие на България в Шенгенското пространство е измежду главните ни цели. Сухопътният Шенген остава наша значима цел, по тази причина битката не свършва с контрактуваното отчасти приемане, само че настояваме то да бъде ясно тълкувано и прилагано “, съобщи Емил Радев.

Двамата евродепутати смятат, че е разумно контролът на речните пристанища да е отстранен в границите на към този момент постигнатите договорености за поетапно присъединение на България в Шенген. В същото време упорстват Европейската комисия да се произнесе по този въпрос преди влизането в действие на съглашението на 31 март тази година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР