Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с

...
Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с
Коментари Харесай

Евродепутати: Спрете еврофондовете за Унгария

„ Европейската комисия да употребява в цялостна степен всички благоприятни условия, с които разполага, изключително разпоредбите за обвързване с условия за съблюдаване на правилата на правовата страна при обезпечаване на бюджет от Европейски Съюз. “

Призивът се съдържа в резолюция, призната през днешния ден от Европейския парламент в Страсбург.

Това значи, че Европейска комисия не би трябвало да отпуска пари от европейския бюджет за възобновяване на Унгария.

Резолюцията бе призната с 478 гласа „ за “, 155 „ срещу “ и 29 „ въздържал се “.

Унгария повече не може да бъде възприемана като цялостна народна власт, акцентират евродепутатите. Екологичен потенциал осъжда „ целенасочените и непрекъснати старания “ на държавното управление в Будапеща за подкопаване на европейските полезности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за Европейския съюз.

Липсата на решителни дейности от страна на Европейски Съюз е съдействала за появяването на   “хибриден режим на изборна автокрация ” - конституционна система, при която се привикват избори, само че не се зачитат демократичните правила и стандарти, се споделя още в резолюцията.

Екологичен потенциал задейства процедурата по член 7 от Договора за Европейски Съюз против Унгария през 2018 година. Евродепутатите регистрират развиването на 12-те следени области в страната. В днешната резолюция се акцентира, че полезностите, залегнали в член 2 от Договор за Европейския съюз, в това число демокрацията и главните права, са се влошили в допълнение. А ситуацията се изостря от бездействието на Европейски Съюз.

Член 7, параграф 1 от Договор за Европейския съюз не изисква единогласие сред страните членки, с цел да бъде открита явна опасност от тежко нарушаване на европейските полезности, нито да бъдат отправени съответни рекомендации и периоди, декларират евродепутатите. Те показват, че всяко по-нататъшно закъснение на дейностите за отбрана на полезностите в Унгария би било равнозначно на нарушаване на правилото на правовата страна от страна на самия Съвет на Европейски Съюз.

От Екологичен потенциал приканват Комисията да употребява всички благоприятни условия, с които разполага, изключително разпоредбите за обвързване с условия за съблюдаване на правилата на правовата страна при обезпечаване на бюджет от Европейски Съюз. Те упорстват също по този начин Брюксел да направи следното:

• Да не утвърждава унгарския проект за възобновяване и резистентност, до момента в който Будапеща не извърши напълно всички съответни рекомендации в границите на европейския учебен срок и не извърши всички съответни решения на Съда на Европейски Съюз и на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ);

• Да изключи от финансиране стратегиите за доближаване, които способстват за корист със средства на Европейски Съюз или за нарушавания на правилата на правовата държава;

• Да ползва по-стриктно Регламента за общоприложимите разпореждания и Финансовия правилник, с цел да се оправи с всяка корист със средства на Европейски Съюз по политически съображения.

Екологичен потенциал показва угриженост за работата на конституционната и изборната системa, независимостта на правосъдната власт, корупцията и споровете на ползи и свободата на изложение, в това число медийния плурализъм. Евродепутатите се тревожат също за академичната независимост, свободите на изповедание, на сдружаване, правото на равно отнасяне, в това число правата на ЛГБТИ+, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите леговище и бежанците.

Комисията ще предложи орязване на еврофондовете за Унгария, заяви „ Политико “, като цитира два добре информчирани източника. Това ще стане в неделя. Тогава по изключение ще се състои Колегиумът на комисарите, който е изтеглен заради антажгименти на ръководителя Урсула фон дер Лайен.

Не става дума обаче за изцяло прекъсване на европейските пари. Европейски Съюз оставя отворена малка врата за реализиране на компромис, твърди изданието.

В Брюксел са съществено обезпокоени от корупцията в Унгария, по-специално от възлагането на публични поръчки, вследствие на което бързо са забогатели доближени на премиера Виктор Орбан. От Европейска комисия стигнали до извода, че тези поръчки нарушават правилата на върховенството на закона.

Същевременно обаче Комисията ще признае, че през последните седмици управляващите в Будапеща са предложили поредност от промени. При вярно правене и използване те биха успокоили Брюксел.

Очакванията са от Европейска комисия да уведомят европейските столици, че могат да дадат на Унгария опция да потвърди, че работи съществено с промените, преди да бъде взето решение за орязване на забележителна част от еврофондовете.

Каквото и да предложи Комисията, последна дума има Съветът на Европейски Съюз.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР