Европейската инвестиционна банка одобри заем в размер на 40 млн.

...
Европейската инвестиционна банка одобри заем в размер на 40 млн.
Коментари Харесай

EИБ отпуска заем за 1530 зарядни станции за електромобили в България

Европейската капиталова банка утвърди заем в размер на 40 млн. евро на записаната в Австрия Eldrive Holding GmbH, която ще конфигурира 8 472 зарядни станции за електрически коли в България, Литва и Румъния през идващите три години, оповестиха от банката.

Очаква се компанията да вложи близо 146 млн. евро за инсталирането на 4376 нови зарядни станции за електрически автомобили в Румъния, 2575 в Литва и 1530 в България. По този метод ще се форсира построяването на нужната инфраструктура за внедряване на чист превоз в трите страни и ще подкрепи прехода към индиферентност във връзка с климата.

Споразумението е подкрепено от програмата InvestEU, която цели да притегли повече от 372 милиарда евро спомагателни вложения през интервала 2021 - 2027 година в сфери като зеления преход, конкурентоспособността, нововъведенията и устойчивата инфраструктура.

Проектът ще търси решение на слабото нахлуване на електрическите коли и на зарядните станции в трите страни и ще им помогне да реализират заложените в Зеления пакт на Европейски Съюз цели за един милион публични зарядни станции за електрически автомобили и станции за различни горива във всички 27 страни членки до 2027 година Мрежите за зареждане на електрически коли ще бъдат от решаващо значение за прехода към електрически транспортни средства и ще спомогнат за понижаване на излъчванията от парникови газове и замърсяването на въздуха в градската среда в България, Литва и Румъния.

Елдрайв Холдинг, под контрола на български вложители, към този момент експлоатира над 1200 зарядни станции за електрически автомобили в трите страни.

Зареждането на електрически коли е измежду секторите, които имат право на спомагателна поддръжка по специфичната самодейност на Европейска инвестиционна банка в помощ на REPowerEU - проектът на Европейски Съюз за превъзмогване зависимостта на Европа от изкопаеми горива. Банката на Европейски Съюз задели 45 милиарда евро в допълнение финансиране, които прибавя към нормалните размери за кредитиране на планове, свързани с REPowerEU.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР