Европейската икономика се сви с рекордните 3,8% през първото тримесечие,

...
Европейската икономика се сви с рекордните 3,8% през първото тримесечие,
Коментари Харесай

Еврозоната отчете рекорден икономически спад от 3,8%

Европейската стопанска система се сви с рекордните 3,8% през първото тримесечие , защото бизнес интензивността бе замразена от ограниченията против разпространяването на ковид, оповестява АП.

Спадът в еврозоната от 19 страни е най-големият, откогато статистиката стартира през 1995 година и по-рязък от потопа в разгара на международната финансова рецесия през първото тримесечие на 2009 година след банкрута на американската капиталова банка Lehman Brothers.

Спадът се съпоставя с 4,8% стесняване в Съединени американски щати през първото тримесечие , шокът от пандемията удари стопанските системи по целия свят.
 Германия предвижда най-дълбоката криза в историята си
Германия предвижда най-дълбоката криза в историята си

Ние ще преживеем най-тежката криза в историята на федералната република

Безработицата обаче се повиши леко , даже на фона на всеобщите прекъсвания на работа, от продажба на цветя до заведения за хранене и заводи. Процентът на безработни набъбна до 7,4% през март от 7.3% през февруари, заяви статистическата организация Евростат в четвъртък. Милиони служащи се подкрепят от краткотрайни стратегии за къси часове, според които държавните управления заплащат по-голямата част от заплатите на компании, които се съгласяват да не уволняват хора.

Статистиката евентуално подценява дълбочината на спада , защото ограниченията за прекъсване бяха подхванати най-вече през март, последния от трите месеца през тримесечието.

Цифрите от Франция подсказват степента на спад . Икономиката се сви с 5,8% , най-вече от момента, когато статистическата организация INSEE на страната стартира да поддържа данните през 1949 г . Спадът е изключително изразен при услуги, които включват взаимоотношение лице в лице, като хотели и заведения за хранене, магазини за търговия, превоз и строителство.

Цифрите идват преди среща на ЕЦБ , която съгласно анализаторите може да разшири програмата си за закупуване на облигации , която поддържа държавните управления и пазарите на заеми. Това решение може да не пристигна в четвъртък, само че пазарите чакат оценка от ръководителя на банката Кристин Лагард .
 Борисов чака поддръжка от Макрон за влизането ни в Еврозоната
Борисов чака поддръжка от Макрон за влизането ни в Еврозоната

Той се похвали на френския президент със защитните ни дрехи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР