Европейската икономика продължава да расте, но с по-бавни темпове. В

...
Европейската икономика продължава да расте, но с по-бавни темпове. В
Коментари Харесай

Европейската икономика продължава да расте, но с по-бавни темпове

Европейската стопанска система продължава да пораства, само че с по-бавни темпове. В летните си прогнози Комисията ревизира растежа в региона на съюза до 0,8 % през 2023 година и 1,3 % през идната година . Това е надлежно с 0,3 пункта по-малко, в сравнение с в прогнозата напролет. В свое изявление комисарят на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система Паоло Джентилони съобщи, че наклонността на муден напредък евентуално ще продължи и през идната година. 

" Смятаме, че по-бавния напредък ще продължи до 2024 година Все отново се чака леко забързване на растежа, защото инфлацията продължава да понижава, а пазарът на труда остава постоянен ", сподели Паоло Джентилони, комисар по стопанската система на Европейски Съюз.

Слабото вътрешно търсене допуска, че към момента високите потребителски цени на множеството артикули и услуги натежават повече от предстоящото. Това се случва макар по-ниските цени на силата и извънредно мощния пазар на труда. В еврозоната годишната инфлация възлиза на 5,3% през юли и август, което е едвам на половина на пиковата стойност от 10,6%, регистрирана през есента на предходната година.

" Мисля, че когато всички отидем в супермаркета виждаме цени, които са доста високи. И по тази причина съвсем инстинктивно заключаваме, че инфлацията е огромна . Но в случай че погледнете цифрите, тя понижава много бързо и това е по този начин, тъй като цените на силата са се намалили по отношение на миналогодишните си стойности ", уточни Мария Демерци, анализатор.

Продължаващата война на Русия против Украйна и по-широкото геополитическо напрежение не престават да основават опасности и неустановеност. Освен това съгласуваните старания на интернационалните централни банки за продължение на стягането на паричната политика могат в допълнение да помрачат вероятностите за напредък.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР