Европейската икономика изпитва повече от сериозни проблеми на фона на

...
Европейската икономика изпитва повече от сериозни проблеми на фона на
Коментари Харесай

Енергийната криза изпраща Европа в “тъмните векове”

Европейската стопанска система изпитва повече от съществени проблеми на фона на внезапно нарасналите цени на газа и електрическата енергия. Това се случва в Германия, икономическият хегемон на Европейския съюз. Икономическата система на Германия „ бързо се доближава към съвършената стихия “, защото високата инфлация, спиранията на електрозахранването и продължаващите търкания в доставките не престават.

Да имаме вяра ли на " английските учени ", които неотдавна напуснаха Европейския съюз и може би преувеличават проблемите на водещата страна в Европейски Съюз? От другата страна на Атлантика обаче американските анализатори не стопират да приказват за рецесията на европейската стопанска система.

„ Нарастващите цени на силата стартираха верига от рецесии в стопанската система на еврозоната и компенсираха позитивния резултат от повдигането на коронавирусните ограничавания. Европейската стопанска система може да се изправи пред криза тази зима – съгласно изследванията на анализаторите на “Блумбърг ” Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се свие за две следващи тримесечия, в края на 2022 година - началото на 2023 година с възможност от 60% “, написа “Форбс ”.

Самите германци са доста по-резки в оценката на икономическите си вероятности. Внушителната мощност на немската стопанска система се оказа безсилна пред енергийната рецесия, която заплашва отчасти да деиндустриализира страната, както съобщи със угриженост Жасмин Фахими, началник на Асоциацията на немските профсъюзи оня ден. В изявление за списание “Шпигел ” тя предизвести, че заради скока на цените на газа и електричеството немската промишленост ще бъде наранена от " резултата на доминото ", т.е. поредност от банкрути, което ще докара до деиндустриализация на Германия. „ Ще бъде злополука “, заключи фрау Фахими.

Индустриалното домино в Германия към този момент стартира да пада. Енергийната рецесия удари първо промишленостите, които са най-зависими от електричество и газ: стомана, хартия и торове. Най-големият производител на стомана в Германия, групата от компании ГМХ, с двадесет клона в цялата страна и шест хиляди чиновници, употребява повече електрическа енергия от триста хиляди семейства. Миналата година ГМХ заплати 120 милиона евро за газ и електричество. А следващата година, даже цените да замръзнат (което е нереалистично), разноските ще се усилят 10 пъти. „ Тогава незабавно ще банкрутираме “, споделя изпълнителният шеф Александър Бекер пред списание “Шпигел ”. Висш началник на ГМХ признава: „ Не знаем какво да вършим. Ние сме в положение на потрес. "

Щефен Мюлер, анализатор в Германския институт за стопански проучвания, предвижда, че тази година ще има една трета повече банкрути спрямо предходната година. Освен това актуалната рецесия удря индустриалното ядро на Германия: 40 % от всички евентуални банкрути на огромни компании са свързани с промишлеността. Бертрам Бросард, общоприет управител на Баварската бизнес асоциация, чака, че вследствие на вълна от огромни банкрути към шест милиона души ще останат без работа. Германският министър на стопанската система Роберт Хабек обществено призна, че елементи от немската стопанска система " просто ще спрат производството за известно време ".

Германската стопанска система се срутва и под руините си може да погребе цяла Европа. „ От котва на европейската икономическа непоклатимост Германия се трансформира в болно дете на Европа “, написа “Нордкуриер ”. „ Германия ще въвлече цяла Европа в криза “, предизвестява " Фокус ”. Американската капиталова банка “Морган Станли ” даже назова датата за стопански колапс на еврозоната: октомври 2022 година

Втората по величина стопанска система в Европейски Съюз, Франция, страда от същите болести като Германия. Бързото повишаване на цените на силата принуждава индустриалните компании във Франция да лимитират или понижат производството. Например “Алуминий Дюнкерк ” реши да понижи производството с 22% през последното тримесечие на 2022 година, с цел да има задоволително пари, с цел да заплати сметките. С други думи, производството на алуминий стана нерентабилно.

„ От октомври ще претърпим доста обилни загуби, в случай че продължим производството по този начин, както до момента “, сподели основният изпълнителен шеф Гийом де Гоа. Според него сметките за електрическа енергия на компанията може да се покачат от 40 милиона евро на месец през днешния ден до 150 милиона евро през декември. Стоманодобивните компании също афишират съкращения на производството и вътрешни реорганизации, с цел да се оправят с възходящите цени на електрическата енергия. “Аскометал ”, с 1200 чиновници, ще затвори активността си във фабриките си в “Хадонданг ” (в източна Франция) и “Фос Сюр мер ” (близо до Марсилия) през декември.

Голямата френска компания за стъкло “Дуралекс ” разгласи, че стопира работа от ноември. „ Производството при днешните енергийни разноски ще докара до неприемливи загуби “, сподели президентът на компанията Хосе-Луис Лакуна. Въздействието на енергийния потрес нокаутира френската " храна ". Французите не могат да си показват живота без кисело мляко, отстъпвайки единствено на холандците по консумация на глава от популацията. Това е освен главното ядене за закуска, само че и за обяд или като лека закуска. Но производството на кисело мляко е доста енергоемък развой.

Патрик Фалконие, шеф на фабриката “Еуриал ” югоизточно от Париж, е къс: „ Няма ли газ - няма повече кисело мляко. “ „ Бяхме осведомени, че може да имаме дефицит на газ в избрани моменти тази зима и това е в действителност съществено за нас “, сподели Фалконие пред Агенция Франс Прес, без да крие, че фабриката за кисело мляко може да се наложи да бъде затворена. Енергоемките басейни и ледените пързалки са затворени. “Верт Марин ” реши да затвори към 30 публични плувни басейна, които оперира в Мон Блан, Версай и Лимож. Сметките за ток са се вдигнали от " 15 на 100 млн. евро ", което е " целият годишен оборот на компанията ". По същите аргументи “Верт Марин ” затвори пързалките, които ръководи.

Френските оператори на ски курорти се притесняват от банкрут. Покачващите се цени на електрическата енергия са " голяма спънка ", сподели Фабрис Буте, общоприет управител на групата САТА, която ръководи лифтове в няколко ски курорта. Сегашните цени ще усилят сметката за електрическа енергия на групата от два на 20 милиона евро, сподели той.

И в резюме за икономическото състояние в другите европейски страни. Доскоро Холандия беше вторият по величина експортьор на селскостопански артикули в света. Но енергийната рецесия и безумният курс на Брюксел към „ зелена стопанска система “ подкопаха холандската селскостопанска промишленост.

В Холандия всеобщо стартират да затварят оранжерии. Пивоварната “Хюге ”, намираща се в белгийското село Меле, производител на известната бира “Делириум Тременс ”, е на път да затвори производството заради 13-кратен скок в цената на течния въглероден диоксид, който се употребява за разпенване на бирата.

Шведската компания “Паген ”, която има верига от пекарни в цялата страна, предизвести, че шведите могат да останат без самун заради растящите цени на силата и рисковете от прекъсване на тока. Швейцарските управляващи имат намерение да спестят от разноските за отопление на къщите и „ обмислят опцията да вкарат в пандиза до три години всеки, който затопли стаите си над 19 градуса ”. Пенсионната система на Финландия се срутва. От началото на годината активите на финландските пенсионни фондове са намалели с 16 милиарда евро заради понижаване на пенсионните вноски и срив на фондовия пазар.

През идващите месеци доста заводи в Европа ще бъдат принудени да затворят. Дълбоко разтревожени, 40 европейски стоманодобивни ръководители издадоха отворено писмо, в което предизвестяват, че техните компании са изправени пред „ екзистенциална опасност за нашето бъдеще “. „ Ето по какъв начин наподобява икономическият колапс. Нещата към този момент са толкоз зле, че учените даже обмислят затварянето на Големия адронен колайдер “, написа известният американски стопански блогър Майкъл Снайдер, пророкувайки настъпването на „ тъмни епохи “ в Европа.

Тази зима в Европа ще бъде тъмна и студена. И не е несъмнено, че пролетта ще донесе светлина и топлота. Светът навлиза в епоха на високи цени на естествените запаси, каквито амбициозните европейци нямат, не са имали и няма да имат.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР