Европейската филмова академия и EFA Productions обявиха на фестивала в

...
Европейската филмова академия и EFA Productions обявиха на фестивала в
Коментари Харесай

За пръв в историята 3 български филма номинирани за европейските оскари

Европейската кино академия и EFA Productions оповестиха на фестивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски кино награди , които ще се връчат на публична гала на 9 декември в Берлин.

За пръв път в историята на премиите 3 български кино лентата ще претендират за Европейска кино премия.

" Безбог " на Ралица Петрова е номиниран за европейско изобретение на годината . Филмът започва в Локарно, където завоюва огромната премия, след което победи на редица международни и национални фестивали. Спечели " Златна роза " за най добър филм във Варна и Голямата премия на София Филм Фест 2017.

" Пощальонът " на Томислав Христов , взел участие с триумф на фестивала IDFA в Амстердам, е номиниран за европейска кино премия за документален филм . Българското писмено кино още веднъж се съобщи на най-високата европейска сцена след номинациите на Адела Пеева за " Чия е тази ария? " и " Развод по албански ".

За първи път български филм е измежду номинациите за най-хубава европейска комедия . Копродукцията на Белгия, Холандия и България и съвсем напълно снимана у нас, " Белгийският кра л ", ще се бори за комедийния приз, като има съществени шансове за триумф. Тандемът Петер Бросенс и Джесика Удуърт стартираха своето блестящо международно кралско турне във Венеция и към този момент обмислят продължение, което да отрази динамичните процеси, протичащи се на Стария континент и в света.

Сред номинациите за най-хубав европейски филм са " Нелюбов " на Андрей Звягинцев, " 120 удара в минута " на Робен Кампийо, " Другата страна на вярата ", творбата на Аки Каурисмаки, която беше показана на българската аудитория в програмата на 21-вия София Филм Фест през март и която може да се види в арт кината на София и страната, " On Body And Soul " на унгарската режисьорка Илдико Еньеди, спечелил " Златна мечка " в Берлин, както и " Квадратът " на Рубен Остлунд, притежател на " Златната Палма " от Кан 2017.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР