Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си
Коментари Харесай

ЕБВР подобри прогнозата си за Турция

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи прогнозата си за напредък за 2022 година за Турция до 4,5% на фона на по-силно от предстоящото вътрешно търсене и умереното възобновяване на износа. Предишната прогноза от май 2022 година предвиждаше напредък за страната през тази година от 2 на 100.

Прогнозите са съобразени с въздействието на войната в Украйна, понижените доставки на газ и резултатът на инфлацията върху стопанските системи, в които банката влага. Нейните анализатори показват в отчета, че турските банки са постоянни и остават добре капитализирани с общ коефициент на необслужвани заеми под 3 на 100. Въпреки че икономическата интензивност остана относително постоянна, бързата загуба на цената на турската лира и необузданата инфлация остават основни уязвими места, акцентират от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Разширяващият се недостиг по настоящата сметка и краткосрочният външен дълг на Турция, който възлиза на 180 милиарда $, буди паника за положението на запасите, които възлизат на към 15 милиарда $. 

Европейска банка за възстановяване и развитие чака турската стопанска система да нарасне с 3,5% през 2023 година, в сходство с прогнозите по-рано през лятото, движена от разноските на семействата и обществените разноски преди изборите. Рискове от световен спад, като геополитическо напрежение и нападателно стягане на паричната политика в развитите страни, могат да обиден растежа на Турция.

Турция остава един от най-големите пазари на банката, с повече от 16,8 млн. евро, вложени в над 380 плана, най-вече в частния бранш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР