Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подкрепи зелената икономика

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подкрепи зелената икономика
Коментари Харесай

ЕБВР дава заем от 23 млн. евро за зелен преход на малкия бизнес в Северна Македония

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) поддържа зелената стопанска система в Северна Македония, като даде 23 млн. евро заем на Sparkasse Bank Makedonija (SMB) за кредитиране на локални микро-, дребни и междинни предприятия.

Заемът ще разреши разширение на кредитирането на бизнеса, като акцент са локални предприятия и такива в селските региони. 30% от кредитната линия ще отидат за вложения в енергийна успеваемост или прекосяване към възобновима сила. 

Малкия бизнес в Северна Македония съставлява над 90% от всички предприятия и са основни освен за икономическия напредък на страната, само че и за нейния преход към зелена стопанска система, означават от Европейска банка за възстановяване и развитие. „ Много сме удовлетворени, че дружно с нашия дълготраен сътрудник Sparkasse Bank Makedonija (SBM), можем да предоставим спомагателна поддръжка на дребните и междинни предприятия да влагат в конкурентоспособността на техния бизнес, както и ограничения, които ще подобрят техния енергийна успеваемост и да понижат въглеродния си отпечатък. Укрепването на бранша и вложението в зелената стопанска система са някои от нашите основни цели. Това финансиране ще ни помогне да реализираме и двете цели “, акцентира Анди Аранитаси, началник на Европейска банка за възстановяване и развитие за Северна Македония.

 „ Банката ускори още повече дългогодишното си партньорство с Европейска банка за възстановяване и развитие, подписвайки съглашение за дълготрайно финансиране в размер на 23 млн. евро. С тази кредитна линия ще увеличим поддръжката за микро-, дребни и междинни предприятия при финансирането на устойчиви планове и вложения, свързани с възобновима сила. Поддържаме мощна поддръжка за македонската стопанска система и дружно с нашите клиенти сме отдадени на превъзмогването и минимизирането на отрицателните резултати от енергийната рецесия “, посочи Санел Кустурица, основен изпълнителен шеф на SBM.

Sparkasse Bank Makedonija AD Skopje е универсална комерсиална банка и четвъртата по величина банка в Северна Македония с 11,4% пазарен дял. Тя се смята за редовно значима банка в страната, съгласно критериите на Националната банка на Северна Македония.

Европейска банка за възстановяване и развитие е един от водещите институционални вложители в Северна Македония. Към днешна дата институцията е вложила близо 2,5 милиарда евро в 165 плана в разнообразни браншове на стопанската система.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР