Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна на Косово

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна на Косово
Коментари Харесай

Косово изгражда най-големия си парк за вятърни турбини със заем от 58 милиона евро

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) отпусна на Косово заем в размер на 58 милиона евро (64,5 милиона долара) за финансиране на построяването и употребата на парк с вятърни турбини. Централата " Байгора " (на името на прилежащо село и планина в Косово) ще бъде най-голямата такава в Косово и ще бъде с мощ от 105 мегавата, написа SeeNews, базирайки се на данни на кредитора.

" Косово, която значително разчита на въглища за производството на електрическата енергия си, скоро ще стартира да се възползва от по-чиста сила от най-голямата вятърна централа в страната ", написа в изказването на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Вятърната централа - най-големият план за частния бранш, който Европейска банка за възстановяване и развитие е подписвала с Косово досега - ще съставлява към 10% от целия потенциал на балканската страна.

Експлоатацията на вятърната централа " Байгора " ще избегне 247 000 тона въглероден диоксид годишно.

Заемът на Европейска банка за възстановяване и развитие е половината от общото финансиране, належащо за плана. Останалата част е предоставена от Erste Group Bank и NLB Bank, като и двете са се възползвали от покритие, предоставено от немската организация за експортни заеми Euler Hermes, изяснява Европейска банка за възстановяване и развитие.

Вятърната централа ще бъде най-голямата електроцентрала, издигната до момента в Косово. Тя ще помогне за справяне с провокациите на нередовните електроподавания и прекъсвания в региона.

Проектът ще се извършва от компанията Sowi Kosovo, която е под управлението на Enlight Renewable Energy - израелска компания за възобновима сила и клиент на Европейска банка за възстановяване и развитие.

" Успехът на този план е респект към всички участващи, само че най-много косовските управляващи, които построиха договорна рамка, която може да притегли висококачествени интернационалните вложители и заемодатели. Чудесно е да забележим страна, която толкоз дълго разчита на въглищата, да стартира да употребява своя възобновим капацитет ", сподели шефът на Европейска банка за възстановяване и развитие за енергетиката в районите на Европа, Близкия Изток и Африка Хари Бойд-Карпентър. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР