Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) очаква българската икономика

...
Коментари Харесай

ЕБВР подобрява прогнозата си за българската икономика

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) чака българската стопанска система да нарасне с 4.5% през 2021 година и с 4% през 2022 година, излиза наяве от последната макроикономическа прогноза на институцията. Сегашната оценката за тази година е с 1.5 процентни пункта над упованията на специалистите на Европейска банка за възстановяване и развитие през септември предходната година. От банката не дават съответна причина за подобрението, само че евентуално частично се дължи на по-слабото стесняване на стопанската система в рецесията и държавните тласъци, съдейки по отчета.

Според сметките на банката темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт в разрастващите се стопански системи в района, който следи - Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка, ще доближи 4.2% през 2021 година За информация, през септември от банката залагаха на 3.6% нарастване.

" Въпреки че ревизираните прогнози ни дават учредения да бъдем оптимисти, остава голяма неустановеност във връзка с развиването на делта разновидността на ковид-19, който крие изключително огромни опасности за страните, които са постигнали по-малък прогрес във връзка с имунизациите и за стопанските системи, които разчитат мощно на интернационалния туризъм ", предизвестява основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик.
Ускорение на българската стопанска система
Прогнозата за българската стопанска система на Европейска банка за възстановяване и развитие е измежду най-оптимистичните за годината наред с тази на МВФ (където залагат на 4.4% растеж на БВП) и икономическия отдел на ING (4.1%). Повечето интернационалните и локални институции залагат на растеж от към 2.5 - 3.5% за годината.

България е част от района Югоизточен Европейски Съюз (заедно с Гърция и Румъния), за който от Европейска банка за възстановяване и развитие споделят, че е измежду най-тежко засегнатите от пандемията измежду териториите, които наблюдават. " Световният колапс на туризма имаше изключително отрицателен резултат върху Гърция, само че също по този начин (в по-малка степен) и върху България ", пишат от банката и допълват, че фискалните тласъци са помогнали да облекчат напрежението за семействата и бизнесите. Според прогнозата на Европейска банка за възстановяване и развитие най-силно ще е възобновяване на румънската стопанска система, за която упованията са да пораства с 6% тази година, следвана от България (с 4.5%) и Гърция (с 4%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР