Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира 100 млн.

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира 100 млн.
Коментари Харесай

ЕБВР инвестира 100 млн. евро в новите седемгодишни облигации на Българския енергиен холдинг

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) влага 100 млн. евро в новите седемгодишни облигации в размер на общо 550 млн. евро на Българския енергиен холдинг, които БЕХ съумя да емитира сполучливо в края на предходния месец, се показва в уеб страницата на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Участието на Европейска банка за възстановяване и развитие ще помогне на БЕХ да продължи да оказва поддръжка на основни промени в енергийния бранш, както и за преструктуриране на финансовия баланс на българския държавен холдинг и за възстановяване на дълготрайната финансова резистентност на енергийния бранш в България.

Европейска банка за възстановяване и развитие купи седемгодишните необезпечени облигации на БЕХ на 26-и юни 2018 година и на 31-ви юли 2018 година. Самите облигации започнаха да се търгуват на борсата Euronext Dublin на 28-и юли тази година, като се чака да стартира тяхната търговия и на Българската фондова борса през сегашния месец. Новите облигации ще бъдат употребявани за рефинансиране на остарели облигации на БЕХ в размер на 500 млн. евро, издадени през 2013 година, което ще усъвършенства финансовата конструкция на холдинга.

Като част от настоящата и предходната покупка на облигации на БЕХ от страна на Европейска банка за възстановяване и развитие, която се състоя през 2016 година, Европейската банка за възобновяване и развиване и държавното управление на България си сътрудничат по отношение на " Програма за регулаторно развиване на българския енергиен бранш ", която има за цел да подкрепи либерализирането на пазара в сходство с последните промени в енергийното законодателство. България има за цел да либерализира своя електроенергиен пазар в сходство с разпоредбите на Европейския съюз.

Участието на Европейска банка за възстановяване и развитие освен подкрепя българския енергиен бранш, само че и способства за задълбочаването на финансовите пазари, като и двете цели са цели в тактиката на банката за вложения в страната. Тази облигация ще има най-дългият период, публикуван от български корпоративен емитент, и ще бъде най-голямата облигационна емисия, записана на борсата в София.

Досега Европейска банка за възстановяване и развитие е вложила близо 3,9 милиарда евро в разнообразни браншове на българската стопанска система в към 250 плана. Инвестициите в енергийния бранш съставляват към една трета от портфейла на банката в страната. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР