Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) финансира със 100

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) финансира със 100
Коментари Харесай

Инвеститорът във вятърния парк край Шабла получава 100 млн. евро от ЕБВР

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) финансира със 100 милиона евро финландския фонд Taaleri SolarWind III, за да изгради 800 MW нов потенциал за възобновима сила в стопанските системи, в които Европейска банка за възстановяване и развитие влага. 

Страните от Югоизточна Европа, към които е ориентиран Фондът, са България, Хърватия, Гърция, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Припомняме, че Taaleri Energia, който е фонд мениджърът, закупи активите на ветроенергийния бизнесмен ВтЕЦ „ Горичане “ в плановете ВЕП „ Горичане “ и „ Пролез “ край Шабла, с обща мощ от 80 MW. По проект това ще са и първите вятърни турбини от ново потомство у нас. Прогнозната инвестиция е към 120 млн. евро.

Финландската компания е дълготраен клиент на Европейска банка за възстановяване и развитие. Банката е вложила и в предходния фонд – SolarWind II – и директно е подкрепила и съфинансирала ръководени от Taaleri планове за възобновима сила в районите, в които работи.

Taaleri SolarWind III ще направи дялови вложения в планове за възобновима сила от комунални услуги, в това число вятърни паркове на сушата, фотоволтаични централи и планове за предпазване на сила, в Европа и Съединените американски щати. Инвестицията на банката във фонда ще бъде ориентирана извънредно към вложения в планове за възобновима сила на зелено, в това число Централна Европа и балтийските страни, Югоизточна Европа и Западните Балкани.

Производството на възобновима сила в стопанските системи, в които работи Европейска банка за възстановяване и развитие, остава под междинното за Европа. Необходими са увеличени вложения в планове, които генерират локална, чиста и налична сила, с цел да се обезпечи електроснабдяването и да се понижи дългогодишната взаимозависимост от изкопаемите горива за произвеждане на електрическа енергия. В същото време е нужна инвестиция в предпазване на сила, с цел да се помогне отчасти оправянето с непостоянния темперамент на вятърното и слънчевото произвеждане.

Инвестициите на Taaleri SolarWind III ще играят забележителна роля в енергийната сигурност на тези стопански системи на Европейска банка за възстановяване и развитие, в които влага, и ще допринесат за намаляване на изменението на климата, осигурявайки доста понижаване на излъчванията на парникови газове посредством инсталиране на по-голям потенциал за възобновима сила.

Инвестицията на Европейска банка за възстановяване и развитие също по този начин ще подкрепи развиването на финансирането от частния бранш за планове за възобновима сила в стопанските системи, в които оперира, доста от които са били подценявани от институционалните вложители, значително заради техния зараждащ се капиталов пейзаж и по-високото разбиране на риска в съпоставяне със Западна Европа.

Фондът Taaleri SolarWind III ще влага в пет целеви пазара; скандинавските и балтийските страни, Полша, Югоизточна Европа, Испания и Тексас.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР